Obamas kortade straff för 330 narkotikadömda

WASHINGTON Barack Obama utnyttjade sina sista timmarna som president till att korta straffen för 330 narkotikadömda fångar. För att rätta till ”systematisk orättvisa”.

Under torsdagen när personal i Vita huset packade väskorna innan Donald Trust tillträder som president på fredag, så passade avgående Obama på att utnyttja sin makt en sista gång. Detta genom att förkorta straffen för 330 fångar som har dömts till långa straff för narkotikabrott, flera av dem minst tio år fängelse, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Han ville göra det. Ge så många som möjligt tillfälle för att erbjuda lindring. Han har en stark uppfattning om att människor förtjänar en andra chans, säger Neil Eggleston, rådgivare till Obama i Vita huset.

Obama har under sin tid velat styra om narkotikapolitiken från strafftänkande till mer inriktad på folkhälsa, och även gjort uttalande om att marijuana skulle vara mindre farligt än alkohol.

Han har upprepade gånger uttryckt att alltför hårda straff länge utdelats till personer för mindre narkotikaförseelser. Straff där minoritetsgrupper ofta drabbats mer. Han har begärt att hårda straff för narkotikabrott ska fasas ut och anser dem leda till orimlig långa fängelsestraff, jämfört med andra utvecklade länder.

Obama har själv suttit och gått igenom flera av fallen, som han nu kortar straffen för, särskilt för personer som inte använt våld vid brottet, enligt en källa. Barack Obama blir därmed den president som benådat flest fångar, sammanlagt kortat straffen för 1 715 dömda personer, varav 568 haft livstidsstraff.

• Tidigare i veckan fick han kritik genom att korta straffet för Chelsea Manning, som läckte militära hemliga uppgifter till Wikileaks, och nu avtjänat sju år bakom galler.

Annonser