Dödssiffra stiger av badolja i Irkutsk

IRKUTSK Antalet avlidna personer i tragedin i Irkutsk i södra Sibirien som druckit badolja innehållande träsprit har stigit till 71 döda.

Det uppger ryska hälsodepartementet som citeras av AFP och TT.

Det var förra helgen som flera fattiga ryssar som druckit badessensen – som ett slags vodka-surrugat – för att berusa sig billigt förgiftades och fördes till sjukhus. Natten till torsdagen har alltså över 70 avlidit av oljan som förutom etanol även innehöll metanol (träsprit).

Undantagstillstånd infördes av Irkutsk borgmästare och säljförbud har tillfälligt införts för hushållsprodukter med alkohol i miljonstaden. Cirka tolv personer har gripits misstänkta för del i handeln med badoljan, över 2000 flaskor med oljan har beslagtagits i lokala butiker.

President Vladimir Putin vill skärpa lagar för tillverkning och försäljning av drycker, parfymer och andra vätskor som innehåller minst en fjärdedel alkohol, dessutom för läkemedel med etanol, rapporterar TT.

Annonser