Ryssar drack badolja – 50-tal döda

[UPPDAT] IRKUTSK Minst 49 personer i staden Irkutsk i södra Sibirien har avlidit i helgen efter att försökt berusa sig med badolja som även innehöll metanol. Några har gripits misstänkta för distribuerat oljan. Tillfälligt undantagstillstånd har nu införts i staden och förbud mot alkoholsurrugat.

Flera personer i Irkutsk har sökt vård i helgen efter att ha druckit badoljan och minst 49 har avlidit, dödssiffran befaras stiga, enligt Interfax.

Offren är män och kvinnor i 35 till 50-årsåldern som sökt vård i helgen – några med koma – efter att intagit badolja med doft av havtorn av märket Boyaryshnik. Det varnas på förpackningen för att den inte är avsedd att dricka, står att den innehåller etanol – men inte att det även finns livsfarligt träsprit (metanol) i den.

Det är inte ovanligt att hembränd sprit och hushållsprodukter med alkohol används som billigare berusningsmedel än vodka i tidigare Sovjetunionen. Särskilt senare år då fattiga ryssar ökat och fler tar risker. Enligt vårdpersonal kan uppåt 12 miljoner ryssar inta alkoholsurrugat, inklusive såsom operationssprit, rakvatten och rengörningsvätskor, rapporterar Guardian.

Utredare uppger att två till fem personer har gripits som misstänks för att illegal tillverkning och distribution av badoljan som funnits tillgänglig i ett hundratal kiosker och butiker i Irkutsk. Den har även sålts i automater.

Över 500 liter spritliknande hushållsprodukter har nu beslagtagits i förgiftningsärendet. Och patruller söker i hushåll efter fler skadade personer som druckit badoljan.

Miljonstaden Irkutsk borgmästare Dmitrij Berdnikov förklarade i måndags undantagstillstånd i staden och har infört tillfälligt förbud mot försäljning av vätskor med alkohol ej avsedda för konsumtion.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev sade vid ett regeringssammanträde att han vill se förbud av produkter som kan orsaka så många dödsfall och sade att landets strafflag ses över för att skärpa påföljden för personen som ertappas med att sälja dem, rapporterar Reuters.

Annonser