Ökad ölkonsumtion i Vietnam

HANOI Alkoholkonsumtionen har ökat kraftigt i Vietnam där det numer dricks mest öl i hela Sydostasien. En skärpt alkohollag har dragit ut på tiden.

Enligt hälsoministeriets data konsumerar drygt 44 procent av männen alkohol skadligt mycket och nära 48 procent kör bil efter att ha druckit. Alkohol är idag en av de främsta orsaker till sociala problem och våld i hemmet och landets ekonomi påverkas, bland annat av vårdkostnader efter fler alkoholrelaterade cancerfall, rapporterar Vietnamnet.

Även bland kvinnor har alkoholdrickande har ökat något. Totalt har konsumtionen bland vietnameser 15 år och äldre nära dubblats åren 2005 till 2010, (från 3,8 liter till 6,6 liter ren alkohol).

Nyligen hölls en konferens i Hanoi om förslag till ny alkohollag för att förebygga och minska skadligt drickande. Medarrangör var Health Bridge Vietnam som är samarbetspartner till IOGT-NTO, vars representant Pierre Andersson närvarade på konferensen. Likaså hälsoministeriet deltog där.

Foto: hirotomo t /Flickr -CC By 2.0
Foto: hirotomo t /Flickr -CC By 2.0

Vietnams regering ser ökat behov av striktare alkoholregler och har tagit fram förslag. Men ölreklam är omfattande (93 procent av huvudstadens 700 alkoholställen har reklam utanför) och vare sig marknadsföring, begränsa antalet försäljningsställen eller alkoholskatter nämns särskilt i lagförslaget.

Health Bridge Vietnam har försökt uppmärksamma alkoholfrågan bland befolkningen.
– Jag tycker att medvetenheten har ökat. De flesta är medvetna om att män dricker väldigt mycket och att det är ett stort problem. Alkohol är tydligt kopplad till manlighet i Vietnam, fast det är det ju i många andra kulturer också, säger Pierre Andersson, programsekreterare på IOGT-NTO:s internationella avdelning, till Accent.

Andersson var själv på plats vid konferensen. Deltagarna vid konferensen uppmanade parlamentet att påskynda processen av en ny alkohollag i Vietnam som annars kan försenas till 2018.

Annonser