Pub och NBV i udda samarbete

En lokal skotsk pub i Karlshamn och nykterhetsrörelsens studieförbund NBV ska i ett ovanligt samarbete locka gäster till krogen. Alkoholfria drycker ska lanseras i menyn och gäster bjuds på dem i december.

Gäster på puben Loch Ness i centrala Karlshamn kommer kommande månad att erbjudas gratis alkoholfria drycker till maten. NBV står för dessa ihop med krogen i det nyktra samarbetet.

– Vi vill försöka bryta alkoholnormen i samhället och finnas i miljöer där det dricks alkohol och få igång en diskussion. Det är nog lite kontroversiellt för delar av nykterhetsrörelsen, men moralisera och komma med pekpinnar fungerar inte. Vi vill pröva nya vägar, säger Emanuel Norén, verksamhetsutvecklare på NBV i Blekinge, till Drugnews.

Han bor själv bara ett kvarter ifrån puben och kommer att hänga där. Nya alkoholfria öl och viner ska också finnas i dryckessortimentet. Han vill inte bara röra sig bland nykterister, utan även bland de som dricker alkohol.
– Vi kritiserar inte de som vill dricka, utan utmana prova annat. Kanske hoppa den där sista starkölen eller varför inte pröva en god alkoholfri drink istället, säger han.
Emanuel Norén kontaktade krögaren Joachim Rundqvist som tände på idén. Han hoppas att samarbetet leder till att nya grupper hittar till krogen och inte bara kommer för alkoholens skull.

– Jag tänker kostnadsfritt erbjuda alkoholfria viner och även läsk till de som beställer av menyn. Jag hoppas på positiva reaktioner och att det ger ringar på vattnet, säger Joachim Rundqvist till Accent.

Satsningen uppmärksammas nu även i lokala tidningar och ska lyftas i sociala medier.

Samarbetet är tänkt ge två vinnare – puben vill locka fler gäster och NBV hoppas att fler ifrågasätter alkoholnormen och att alkoholfritt sprids till fler ställen.

Projektet kan växa i Blekinge. Emanuel Norén på NBV för nu samtal med krögare i östra och västra länet inför våren, och vill gärna puffa fram alkoholfria drycker på Östersjöfestivalen i Karlshamn och Sweden Rock i Sölvesborg i sommar.

Annonser