IOGT-NTO: bojkotta alkoholindustrins möte

Vin- och Spritleverantörer i Norden arrangerar på torsdag en konferens i Stockholm om illegal införsel av alkohol, i samarbete med Nordiska Rådet. Inrikesminister Anders Ygeman är inbjuden talare. Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO protesterar och anser att mötet ”hålls under falsk flagg”.

06-glasomkull.gifFör i inbjudan om ”Nordic Alcohol Summit” till bl a riksdagsledamöter, statstjänstemän och anställda inom polisen, tullen, Skatteverket och Ekobrott, så framgick inte tydligt att alkoholindustrin står bakom som initiativtagare, menar nykterhetsrörelsen.

Johnny Mostacero, IOGT-NTO. Foto: Samuel Somo
Johnny Mostacero. Foto: Samuel Somo

– Det är allvarligt att konferensen hålls under falsk flagg. Att det inte framgått att alkoholindustrin egentligen står bakom, finansierar och arrangerar utan Nordiska rådets inflytande. Industrin har agerat under radarn och vi kan räkna med att det kommer ges en ensidig bild där. Om att alkoholskatten behöver sänkas och regler ändras etc., säger Johnny Mostacero, IOGT-NTO:s ordförande till Drugnews.

Han tycker att om konferensen seriöst skulle försöka beskriva problem med smuggling, så borde CAN-företrädare bjudits in som länge försökt följa omfattning av alkoholinförseln. Deras statistik senare år visar att privat införsel och smuggling faktiskt minskat till Sverige.

Mostacero menar dock att illegal införsel är ett problem som måste bekämpas – det visar just nu rättegången mot ”spritbussarna” som åker i skytteltrafik mellan Östergötland och Nordtyskland. Men att alkoholindustrin inte är lämplig arrangör för sådant seminarie. Den borde behandlas lika återhållsamt som tobaksindustrin.

I ett brev till riksdagsledamöter inför mötet skriver IOGT-NTO:
”Likheterna med hur tobaksindustrins agerade innan den globala tobakskonventionen infördes är tydlig. Alkoholindustrin agerar bakom stängda dörrar för att underminera en skyddande alkoholpolitik. Sverige behöver på allvar arbeta på ökad transparens och detta väcker även frågan om en global ramkonvention även för alkohol. För hade det varit tobaksindustrin hade seminariet redan varit inställt”.

För övrigt är även Nordiska Rådet i ”utvalgsforslag om Nordisk alkohol- och tobakspolitik i ett folkhälsoperspektiv” kritisk emot och verkar även avråda från samarbete med alkohol- och tobaksindustrin. ”Gäller inte detta även ett samarbete i form av ett seminarie?”, undrar IOGT-NTO.

Anders Ygeman
Anders Ygeman

Nu blir ändå mötet av och hålls på ett hotell i Stockholm.
Inledningstalar gör Britt Bohlin, tidigare riksdagsledamot (S) och landshövding, nu generalsekreterare i Nordiska Rådet. Andra svenskar som deltar är bl a inrikesminister Anders Ygeman (S), riksdagsledamot Kent Härstedt (S) (ledde alkoholutredning och ordnade alkoholtoppmöten flera år), förre rikspolischefen Björn Eriksson, och Skatteverkets nationella samordnare mot grov ekonomisk brottslighet, Pia Bergman.
Även deltagare från alkoholindustrin och andra från Finland, Danmark och Norge medverkar.

– Risken är att politikerna legitimerar ett tveksamt möte med industrin. Det är mycket olyckligt och de borde inte delta, säger Johnny Mostacero från nykterhetsrörelsen.

Inrikesminister Anders Ygeman kommer att tala, även om konferensen möter kritik. Det säger hans pressekreterare till Drugnews och att ”det är Nordiska Rådet som bjudit in honom”. Han ska tala om regeringens åtgärder för att minska den illegala införseln av alkohol.

• Vad säger då Sprit- och vinleverantörerna om kritiken?
– Ja, vad ska man säga. Vi blir både förvånade och förstummade över IOGT-NTO:s kritik. Tråkigt att de lägger energi på vilka som får träffas och prata. Eller vem som möter vem, säger Erika Danckwardt-Lillieström, VD på SVL, till Drugnews.

Erika Danckwardt-Lillieström. Foto: SVL
Erika Danckwardt-Lillieström. Foto: SVL

– Vi har varit transparenta och det framgår tydligt att vi och övriga nordiska branschorganisationer är initiativtagare med Nordiska Rådet som stödpartner. Smuggling och kriminell verksamhet kring våra produkter är allvarligt och drabbar hela samhället – skattebortfall, når ungdomar, näringen påverkas. Det är klart att vi vill engagera oss och samtala med tjänstemän och beslutsfattare om detta, säger hon.

Att inte experter och alkoholforskare bjudits in motiverar Danckwardt-Lillieström med att konferensen inte handlar om folkhälsa, utan om illegal införsel.

Och om farhågor att branschen vid mötet har tänkt smyga in sänkta alkoholskatter som en lösning förnekar hon. ”Skattefrågan finns inte på agendan där”, säger Sprit- och Vinrepresentanten.

Annonser