Andras drickande drabbar omgivningen

Många påverkas negativt av passivt drickande. Tre av fyra svenskar uppger i en Sifo-enkät att de drabbats negativt av andra personers alkoholkonsumtion. Av de 1500 tillfrågade svarade även nära 40 procent att deras eget drickande påverkat omgivningen negativt någon gång.

FRISPRÅKIG Juan-Pablo Roa, ny vd på IQ. Foto: Drugnews
Juan-Pablo Roa,, vd IQ. Foto: Drugnews

Undersökningen gjordes i oktober av Sifo på uppdrag av IQ.
– På samma sätt som vi pratar om riskerna med passiv rökning borde vi tala om riskerna med passivt drickande. Att berusade människor beter sig illa mot personer i sin omgivning är uppenbart väldigt vanligt och kan resultera i bråk, övergrepp och otrygghet. Detta är naturligtvis negativt för den enskilda individen, men även kostsamt för samhället i stort, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

77 procent uppgav att de någon eller flera gånger påverkats negativt av andras drickande.

Enligt enkäten uppger något fler kvinnor (82 proc.) än män (73 proc.) att de drabbats negativt av andras drickande.
– Förenklat vill jag sammanfatta det som att fler kvinnor påverkas medan fler män påverkar, säger Juan-Pablo Roa.

Sju av tio har även sagt till någon person att denne betett sig illa när hen varit berusad. Och 29 procent har sagt själva blivit tillsagda att det betett sig illa, vilket också främst gäller män (38 procent respektive 20 procent).

Forskare från flera länder uppmanade i somras WHO att mer studera hur alkoholkonsumtion påverkar omgivningen då de anser att den är undervärderad. En forskningsstudie som jämfört olika drogers påverkan, så hade alkohol störst total påverkan och var den enda där andrahandskadorna var större än de på användaren.

I en svensk stor studie från 2012 så svarade 30 procent av befolkningen att man påverkades av andras drickande och 15 procent att de påverkades negativt, alltså över en miljon personer berörs.

• Fotnot: Mer resultat från Sifo/IQ-studien (pdf-fil).

Annonser