Ljus tändes för narkotikans offer

Ljus tänds i Allhelgonaveckan runt landet för narkotikans offer. ”Sorgligt att ljusen blir fler för vart år. Flera vänner har avlidit i år”, sade Sara Woldu som talade vid en minnesstund på Sergels torg i Stockholm.

Hon berättade i ösregnet på tisdagseftermiddagen vid manifestationen vid ”Plattan” om hur hon tills för några år sedan jagat pengar och heroin kring den ökända platsen i centrala Stockholm och injicerat drogerna på toaletter intill.

– Men jag kunde bryta och med hjälp av drogfri behandling tillfriskna. Jag lever idag en sann dröm med familj, lägenhet och jobb. Det finns inga hopplösa fall!, sa Sara Woldu som har engagerat sig i Kriminellas revansch i samhället.

Flera av talarna påminde om de många liv som narkotikan tar och som sörjs av släkt och vänner. Sara berättade för Drugnews att fem kamrater till henne dött i år och att hon nyligen gått på två begravningar.

Jacob Fraiman från Kris/Unga Kris sade i sitt tal att flera av hans vänner och släkt hamnat i drogernas helvete, avlidit och pappan dömts för grovt narkotikabrott. Men att han själv efter missbruk och fängelse lyckats bryta arvet och med hjälp av tolvstegsprogram, flyttat från Skåne och engagemang i föreningen nu motiverar andra att leva utan droger.

d697-ljus2016-ljuspar2
Sara Woldu och Jacob Fraiman minns avlidna vänner. Foto: Drugnews

Lena Larsson, vice ordförande i Anhöriga mot droger, läste dikt om att leva med barn med beroendeproblem, om kast mellan hopp och förtvivlan. Hennes dotter Kersti tillbringade mycket tid kring torget och avled i en överdos blott 15 år ung.
– Ifjol ökade antalet narkotikarelaterade dödsfall till över 900 i Sverige. Jag vill inte behöva stå här nästa år och nästa – vi måste få ett slut på den här utvecklingen, sa hon.

Hon uppmanade till en tyst minut till minne av narkotikans offer. Omkring ett hundra mötesdeltagare och förbipasserande stannade till och betraktade de fladdrande marschallerna i regnet.

Ett trettiotal organisationer i nätverket Folkrörelser mot droger hade arrangerat minnesstunden. Mellan talen spelade Magnus Helmner egna låtar och sjöng kör från MHF-Ungdom Norrort.

d697-ljus2016-ljus0Arrangörerna underströk i ett flygblad att narkotika nu tar rekordmånga offer, mer än två varje dygn, och att klassade läkemedel står för stor del av ökningen. De kräver krafttag mot spridning av droger och ökade resurser till förebyggande arbete.

Det är tjugonde året i rad som minnesstund för narkotikans offer hålls vid Sergels torg i Stockholm vid Allhelgonatid. Liknande minnesstunder ordnas på flera andra orter runt landet.

Annonser