Film – undvik fotsvamp i näsan

D204-FilmrulleFotfilen – fotsvamp i näsan,  en ny kortfilm av filmaren Niclas Ribbarp, är tänkt avskräcka från att knarka. Han har gett rätten till Unga Kris att få visa vid skolbesök och seminarier. ”Filmen spelar på de äckelkänslor vi alla har”, säger han till Drugnews.

d695-fotfilen1Filmen är bara 2 minuter, (med lite av ”knark-är-bajs”-tema), och premiärvisades på Zita i lördags för en inbjuden publik. En langare (spelad av Jenny Berg) säljer kokain till en mellanhand (som Dramatenskådespelaren Sten-Johan Hedman gestaltar) som åker hem och blandar ut den med eget fotdamm. Och säljer vidare till fyra brats vid Svampen på Stureplan för 8000 kronor.

Den korta tiden till trots, så har den ett par twists, där bl a fot- och nagelfiler förekommer…
– Filmen är klockren. Den är rolig och visar en sanning – man vet aldrig vad man köper för droger och drar in i näsan, än mindre handla via nätet. Jag blandade själv ut ecstasy och amfetamin på den tiden när jag sålde, berättar Jacob Fraiman, tidigare fängelsekund idag motivatör på Unga Kris, till Drugnews.

Han och Jim Wremet från förbundet fick ta emot en usb-sticka med filmen – fäst vid en fotfil! – på biografen och rätten att fritt visa. Unga Kris hoppas att den kan bli diskussionsunderlag vid skolbesök och konferenser och via sociala medier framöver. Senare år har Unga Kris mött uppåt 15 000 skolelever.

Ur filmen Fotfilen. Jenny Berg och Sten Johan Hedman
Ur filmen Fotfilen. Jenny Berg och Sten Johan Hedman

Filmfotografen Niclas Ribbarp fick idén till filmen i duschen och vände sig till en rad myndigheter och organisationer för sponsring. Några var intresserade, men ingen av att betala. Slutligen hittade han Unga Kris, som inte kunde bidra med pengar, men bli en kanal för spridning.

– Jag är glad att kunna överlämna filmen till Unga Kris. Narkotikafrågan har hamnat i mediaskugga, hoppas kunna ändra lite på det. Jag har tvingats finansiera mycket av filmen själv, teamet har medverkar pro bono och det hela är lite ”proud funding” egentligen, säger Ribbarp om sin egen version av crowd-funding.

Han har även klippt en lite längre variant av filmen Fotfilen (drygt 4 minuter, som också visades på Zita), som han ska tävla med på filmfestivaler, bland annat i Litauen och i USA. Till vardags arbetar han som filmfotograf både i Sverige och med ”Bollywood-filmer” i Indien.

Annonser