Poliskontroller halverats i trafiken

På bara tre år har polisens nykterhetskontroller och utfärdande av hastighetsböter halverats. Polisen skyller på omorganisation, fler bilbränder och ökade gränskontroller – men en ny strategi är tänkt ska öka trafikkontrollerna.

Risken för bilförare att fasta i en trafikkontroll har minskat rejält.
Antalet nykterhetskontroller i trafiken har minskat med en miljon från 2013 till drygt 690 000 i år (jämförts jan-sept). Hastighetsböter har halverats under samma tid till 56 600 hittills i år, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF är bekymrad över utvecklingen och anser att polisen måste prioritera trafikkontrollerna. För synlig polis i trafiken har en dämpande effekt.
– Närvaron ute vad gäller blås– och fartkontroller har sjunkit, och i samma takt har trafiken ökat, så det här är ett stort bekymmer, säger generalsekreterare för NTF till TT.

Kommissarie Erling Andersson på polisens utvecklingscentrum håller delvis med om NTF:s oro.

– Om medelhastigheten ökar så ökar antalet döda och allvarligt skadade. Hastigheten måste ner och regelefterlydnaden måste bli bättre, säger han till TT.

Han förklarar de minskat antal kontrollerna i trafiken med polisens omorganisation (begreppet trafikpolis försvann då), nya sätt att ange mål, men även direktiv av ledningen. Såsom lägga mer resurser på gränskontroller och bilbränder.

En ny strategi har nu tagits fram för att öka polisens fokus på hastighet och nykterhet i trafiken. Exempelvis ska alla poliser i yttre tjänst lägga 20 minuter i veckan på trafikkontroller.
Kommissarie Andersson tror att ganska små insatser kan få effekt med rätt arbetssätt.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser