FN: opium ökar kraftigt i Afghanistan

KABUL/WIEN Skördarna av opium – bas för heroin – har ökat med hela 43 procent till 4 800 ton i år, jämfört med ifjol. Odlingsytan har stigit tio procent till 201 000 hektar, enligt en ny FN-rapport. Detta samtidigt som talibanrörelsen vunnit mark i landet.

Juri Fedotov. Foto: Drugnews
Juri Fedotov. Foto: Drugnews

Rapporten presenterades i söndag av FN:s narkotikakontrollorgan UNODC. Odlingen har på ett år ökat kraftigt till den tredje högsta nivån på över 20 år.
– Rapporten visar en oroande vändning i insatser för att bekämpa det ihållande problemet med illegala droger och deras inverkan på utveckling, hälsa och säkerhet, sade FN-organets chef Juri Fedotov.

När talibanerna tvingades bort från makten i slutet av 2001 var opiumodling mycket begränsad. Men rörelsen har sedan finansierat sin terror genom bl a narkotikaproduktion och uppmuntra bönder att odla opium. Och de är på offensiven i flera provinser där de Nato-utbildade regeringsstyrkor nu är försvagade.

Ifjol drabbades flera fält av torka, men i är har bättre väder, mer opium per areal, försämrat säkerhetsläge och minskat internationellt stöd för drogbekämpning bidragit till rekordskördar.
Och det odlas opium på allt större arealer i fler provinser – bara 13 provinser av 34 är nu opiumfria.

Störst är opiumproduktionen i Afghanistans södra region med över hälften av skörden, nära 2 600 ton, näst störst i västra delen (1139 ton). Helmandprovinsen har 40 procent av landets odlingsyta, följt av Badghis (där arealen ökat 184 procent jämfört med i ifjol) och Kandahar.

d690-afgopium-report2016rotateMyndigheters förstöring av opiumfält har minskat hela 91 procent på ett år, till bara 355 hektar av odlingarna i år, enligt FN-rapporten.

Mer än 90 procent av det heroin som sprids och missbrukas i världen är tillverkat av afghanskt opium. I takt med att det krigsdrabbade landet kämpar med fattigdom, terror och narkotika, så har även ett inhemskt missbruk ökat.
FN-rapporten 2016 Afghanistan Opium Survey (Executive Summary) (pdf-fil, 12 sidor).

Annonser