Olivia Trygg Larsen – Årets Förebyggare

Svalan-statuettenOlivia Trygg Larsen, grundare till organisationen Trygga Barnen som stöttar unga anhöriga till personer med beroende och psykiska problem, har utsetts till Årets Förebyggare. Och Årets Förebyggande kommun är Norsjö.

Vinnarna presenterades och gratulerades vid en galamiddag på Uppsala Slott i samband med den stora ANDT-konferensen Drogfokus som pågått onsdag och torsdag i staden.

De fick Svalastatuett, blommor och diplom – det är sjätte året i rad delat som CAN:s pris utdelas för alkohol- och drogförebyggande arbete. Sms-röstning pågick ändå till i onsdags eftermiddag. Och på kvällen överlämnades utmärkelserna vid en middag på slottet med flera hundra deltagare.

– Fantastiskt, jag är överväldigad och stolt. Ett erkännande för vårt arbete med Trygga Barnen, säger en glad Olivia Trygg Larsen, 27 år, till Drugnews.

Hon är Årets Förebyggare och den växande organisationen fungerar som länk mellan utsatta barn och samhället och hon har bidragit till att sätta frågor om alkohol, barn och vuxna i centrum. Hon föreläser i skolor och på möten om ungas situation i familjer med missbruk eller psykiska problem, uppskattningsvis gäller det var femte barn.
”Hon är också en tydlig opinionsbildare och en förebild för många”, som det står i motiveringen.

Olivia medverkade i hyllade tv-serien ”Djävulsdansen” och berättade om hur det vara att växa upp i Djursholm med en pappa som drack för mycket, han avled av missbruket 2010. Utifrån egna erfarenheter startade Olivia och hennes mor Agneta Trygga Barnen för att hjälpa andra anhöriga.

– Vårt budskap är att du inte är ensam, det finns hopp, det finns hjälp att få, men tyvärr inte alltid från samhället. Trygga Barnen vill vara länken mellan barnen och stödet i kommunen, exempelvis kunna följa med till bup och socialtjänsten, berättar hon.

Trygg erbjuder i Stockholmsområdet praktiskt stöd och har öppet hus varje vecka för unga som behöver komma hemifrån och koppla av, se film, tala och umgås med andra, ett ”Trygga Häng”. Och via internet så erbjuder organisationen nu även kontakt i hela landet, 23 Trygg Hjältar med egna erfarenheter finns för närvarande.

Idag är ett 60-tal personer involverade som anställda, volontärer och förebilder. Och nu växer organisationen ytterligare.

Efter tv-dokumentären fick Trygga Barnen över ett tusen mejl – varav merparten var föräldrar och andra äldre närstående. Nu har Agneta startar systerorganisationen Trygga Vuxna för att hjälpa vuxna medberoende. Och har en hemsida med kontaktportal till advokater (exempelvis vid vårdnadstvister), läkare och terapeuter.

– Då kan vi slussa både unga och vuxna som är medberoende vidare för att få rätt stöd, säger Olivia som fokusera mer på Trygga Barnen.

• Går det år rätt håll vad gäller anhöriga?
– Ja, frågor om medberoende och anhörigas situation har lyfts mer senare tid. Men det går långsamt och finns mycket kvar – exempelvis måste personal på förskolor, skolor och i föreningsliv mer våga fråga och tala om problemen. Skuld och skamkänslor är vanligt hos barnen, svarar Olivia Trygg Larsen.

Årets Förebyggande kommun är lilla Norsjö i Västerbotten med bara drygt 4000 invånare. Kommunen arbetar med bred samverkan på ANDT-området och uppnår höga poäng i ett särskilt Preventionsindex. Där mäts alla kommuner utifrån faktorer som policy, struktur och genomföra insatser för att minska tillgång och efterfrågan på olika droger.

NORSJÖ Årets förebyggande kommun. Mari-Louse Skoogh och Sam Venngren. Foto: Slim Lidén
NORSJÖ Årets förebyggande kommun. Mari-Louse Skoogh och Sam Venngren. Foto: Slim Lidén

Mari-Louse Skoogh, ungdoms- och folkhälsostrateg, tog emot utmärkelsen tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Sam Venngren.
– Jag har jobbat med de här frågorna i många år. Att få det här priset gör att jag blir ännu mer sporrad att fortsätta arbetet i Norsjö kommun. Det här visar också att vi har ett gott samarbete och väl fungerande nätverk, säger Mari-Louise Skoogh på kommunens hemsida.

Annonser