Åtal för smuggling av 90 kilo cannabis

Tullpersonal i Trelleborg upptäckte i somras 90 kilo marijuana gömt i en lastbil med isoleringsplattor. Transporten fick gå vidare till Rävlanda nära Göteborg och en mottagare kunde gripas. Nu åtalas de två bulgariska chaufförerna och en svensk för grov narkotikasmuggling.

Det var i slutet av juli som en lastbil med släp kom med färja från Tyskland till Trelleborg. Där togs ekipaget ut för kontroll och i skanning upptäcktes fem paket med utskurna lönnfack med 180 förpackningar totalt som innehöll 90 kilo marijuana. Paketen togs bort från huvudlasten med isoleringsmaterial utan att chaufförerna märkte det och de fick fortsätta sin resa under bevakning.

Chaufförerna hade hämtat lasten nära Barcelona i Spanien och skulle enligt frakthandlingarna till Norrköping. Men lastbilen avvek och körde istället till en lagerbyggnad mellan Göteborg och Borås. När chaufförerna och en mottagare lastade ur, så slog tullen till och grep de tre männen.

Vid en husrannsakan i lagret hittades ytterligare sex kilo marijuana.
– Det i lagret var paketerat på liknande sätt, vilket tyder på att minst en last tidigare kommit till Sverige. Med tanke på den stora mängden, så var det troligen avsett för vidareförsäljning. Och de gripna misstänks vara del av en större organisation, men vi har inte lyckats hitta fler misstänkta, säger Tullverkets utredare Suzanne Malmros Axelsson till Drugnews.

Rushalten på det stora beslaget 90 kilo var tolv procent THC och fem procent på det i lagret. Värdet av totalbeslaget värderas till cirka nio miljoner kronor i gatuled, enligt tullen.

Tullen har hemlighållit beslaget tills nu för att försöka spåra källa och mottagare i det stora smuggelärendet.

Chaufförerna är 35 och 43 år från Bulgarien och mottagaren en 23-årig svensk och har suttit häktade sedan i somras. Chaufförerna förnekar att de känt till att narkotika gömts i lasten med isoleringsmaterial. Svensken uppger att han skulle hämta narkotikan för annans räkning, men vill inte säga vem.

I fredags åtalades de tre för synnerligen grov narkotikasmuggling och svensken även för grovt narkotikabrott, avseende de sex kilo marijuana i lagret i Rävlanda. De riskerar långa fängelsestraff om de fälls.

Rättegången är planerad att inledas 20 oktober i Göteborgs tingsrätt.

• Cannabisbeslaget på 96 kilo är ovanligt stort utifrån nordiska förhållanden. Beslaget fyllde fem skottkärror hos tullen. Ifjol beslagtog tullverket 311 kilo hasch och 100 kilo marijuana totalt i Sverige.

Annonser