Dömd för spritförsäljning på julfest

Över fem år efter en julfest i Södertälje, så fälls föreningens tidigare ordförande för olovlig alkoholförsäljning. Att kunna lösa medlemskap i dörren gjorde att festen inte ansågs vara en ”sluten krets”.

De strikta svenska reglerna kring hur alkoholutskänkning får ske drabbade Syrianska föreningeb i Södertälje efter en julfest 2010. Dess dåvarande ordförande var serveringsansvarig och hade sökt tillstånd för servera alkohol i slutet sällskap i sista minuten.

06-Bar5.jpgMen festen hade lanserats även på Facebook, tv och affischer i staden. Uppåt 700 gäster väntades och i dörren kunde medlemskap direkt lösas. Vilket gör att festen inte kan ses som sluten, enligt domstolen.

Enligt kvitton och vittnen framgick att det sålts annan alkohol än inköpt på Systembolaget (bland annat starksprit i literflaskor, Jägermeister, öl och vin i baren – och sprit som inte finns i systemsortimentet).

Den 31-åriga dåvarande ordföranden åtalades för olovlig försäljning av alkohol och dömdes först i tingsrätten och nyligen i hovrätten till villkorlig dom och dagsböter. Böterna behöver han dock inte betala eftersom lång tid så förflutit.

Mannen överklagade och ville frikännas helt och få ersättning för sina rättegångskostnader. Men Svea hovrätt ansåg inte det behövdes ny förhandling då inga nya uppgifter tillkommit, utan lyssnade på tidigare inspelade förhör.

Någon förklaring till varför målet drogs ut länge har inte angetts. Och tjänstemän på kommunens tillståndsenhet avstyrkte först alkoholtillståndet, men lokalpolitiker gick in och godkände ändå, ett agerande som kommunen kritiserats för.

Domen mot förre ordföranden vilar bl a på att julfesten inte kunde betraktas som slutet sällskap. Något som tillståndsenhetens från början påtalat, enligt Länstidningen.

Vid servering av alkohol på en större fest är huvudregeln att serveringstillstånd behövs. Undantag om det är enstaka tillfälle till i förväg bestämda personer och ej i vinstdrivande syfte (alkohollagen 8 kapitel, paragraf 1a).
Krävs medlemskap för att komma in på festen, så får det inte säljas i dörren. Då är det inte att betrakta som ”sluten krets”.

”Det är med andra ord viktigt hålla sällskapet slutet på förhand om serveringstillstånd givits för servering inom en sluten krets”, skriver Allt om Juridik efter domen.

Annonser