Filippinskt drogkrig ska utredas av FN

MANILLA/GENÈVE FN:s särskilda rapportör om utomrättsliga avrättningar avser att besöka Filippinerna för att undersöka president Durtertes drakoniska krig mot brott och droger.

Men rapportören Agnes Callmard, på FN-kontoret OHCHR, vill ha garantier för de personer han planerar att tala med, så att de inte utsätts för hot eller bestraffningar, rapporterar TT och AFP.

Särskilda rapportören Agnes Callmard. Foto: FN
Särskilda rapportören Agnes Callmard. Foto: FN

President Rodrigo Duterte har inte ännu lämnat en formell inbjudan, men sagt att han välkomnar FN till Filippinerna. Till AFP skriver Callmard i mejl i måndags att hon vill ha garantier för att kunna röra sig fritt i landet och att de hon frågar inte riskerar utsättas för bestraffningar.

Över 3 300 personer har dödats sedan högerpopulisten Duterte valdes till president i Filippinerna på försommaren. Han utlovade i valrörelsen att brottslingar inte skulle gå säkra och uppmanade polisen att döda narkotikalangare och smugglare och att även andra, typ medborgargarden, bör hjälpa till. Då Filippinerna annars riskerar bli en ”narkotikastat”.

Men har senare backat något och sagt att han inte uppmanat till något olagligt.

Omkring en tredjedel av de hittills döda uppger polisen att de dödat i självförsvar och att övriga är offer för gänguppgörelser. FN, EU och människorättsorganisationer har kritiserat dödande och kallat dem utomrättsliga avrättningar. I sitt yviga språkbruk har Duterte samtidigt förolämpat sina kritiker, inklusive FN-ledaren Ban ki-Moon, president Obama och EU.

Annonser