Piratpartiet segervisst på Island

REYKJAVIK Efter höjdares skatteskandaler så ökar Piratpartiets popularitet på Island och har chans vinna nyvalet i oktober. Partiet vill bland annat avkriminalisera droger.

Efter tidigare bankkaos på Island och avslöjandet nyligen i de s.k. Panamadokumenten om att toppolitiker på ön försökt smita från skatt, (inklusive statsminister som tvingades avgå), så ökar missnöje mot etablissemanget. Något som gynnar Piratpartiet inför valet 29 oktober.

Det lilla oppositionspartiet fick i opinionsundersökningar i juni stöd med 28,3 procent av rösterna, och skulle bli största parti. I valet 2013 fick partiet tre mandat i alltinget, och skulle kunna bli regeringsbildare med 18-20 platser av de 63 platserna i parlamentet om det vore val idag.

– Det är overkligt och mycket spännande. Men vi är väl förberedda nu. Detta är en förändring som drivs inte av rädsla utan av mod och hopp. Vi är populära, inte populistiska, säger Birgitta Jónsdóttir, ledare för piraternas grupp i alltinget, till The Guardian.

Partiet bildades 2012 av Wikileaks-sympatisören Jónsdóttir och har sin bas i frågan om fildelning och frihet på nätet. Men förespråkar även direktdemokrati, ta bort upphovsrätten, legalisering av droger och att ge asyl till amerikanska visselblåsaren Edward Snowden.

Annonser