Nifoxipam och Tiletamin narkotika

Regeringen beslutade på torsdagen att narkotikaklassa det ketaminliknande Tiletamin och bensodiazepinerna Nifoxipam och 3-hydroxifenazepam.


– För att minska narkotikadödligheten i landet generellt är det viktigt att lagen snabbt och ständigt uppdateras när nya farliga substanser dyker upp på marknaden, säger folkhälsominister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Missbruk av framförallt Nifoxipam och 3-hydroxifenazepam har ökat i Sverige och regeringen har begärt att kommissionen hanterar narkotikaklassningarna så snart som möjligt genom ett så kallat snabbspår. Därför kan regeringen nu fatta beslut.
– Risker för människors liv och hälsa och för den allmänna säkerheten gör att det är viktigt att få igenom de här ändringarna på kort tid. Vi vet att särskilt 3-hydroxifenazepam varit lättillgängligt genom nätbutiker och att Tiletamin bidragit till dödsfall, säger Gabriel Wikström.

Tiletamin är sedan tidigare narkotikaklassat i Norge, Frankrike och USA, medan Nifoxipam nyligen reglerades i Finland och Danmark. Den nu beslutade narkotikaklassningen träder i kraft den 6 september.

Annonser