Svenskledd amfetaminliga avslöjad

En internationell narkotikaliga med bas i Malmö och förgreningar i Tjeckien och Ungern har avslöjats efter gemensamt polissamarbete. Ligan misstänks ha tillverkat över tre ton amfetamin, merparten avsett för svenska marknaden.

Samarbete har pågått i två år mellan länderna och EU:s åklagarsamarbete Eurojust för att utreda och stoppa nätverket.

Två män, 56 och 61 år gamla, utpekas som hjärnor bakom ligan och har häktats i Malmö. Ytterligare en man, 59 år, misstänks ha varit internationell kontakt sitter också häktad där, dessutom fem personer i Tjeckien, varav en utpekas som svensk narkotikakurir.

– Vi är väldigt nöjda att vi lyckades komma åt topparna i den här organisationen. Vi har lagt ner mycket tid och resurser, säger svenska spaningsledaren Stefan Steiner till Sydsvenskan.

I tisdags anordnade tjeckiska nationella polisens antinarkotikacentral NPC en presskonferens med svenska och ungerska kollegor och där fler detaljer kom fram om utredningsarbetet.

Amfetaminet har varit av hög renhetsgrad och framställts vid laboratorie i Tjeckien och främst varit avsedd för svenska missbruksmarknaden. Vid polis- och tullbeslag har omkring 100 kilo amfetamin beslagtagits. Men misstänks totalt under åren tillverkat uppåt 3,5 ton av drogen

Bland de häktade i Tjeckien är föreståndaren för amfetaminlabbet och den person som anses ansvarig för framställning av narkotikan, skriver tidningen.

Efter cannabis är amfetamin den illegala drog som missbrukas mest i Sverige.

D647-AmfMalmoe-TjeckienPK
Tjeckiska polisen NPC, ordnade i tisdag presskonferens med svenska och ungerska polisen och berättade om amfetaminutredningen. Fr v Maté Harshagyi, ungerska polisen, Jakub Frydrych, chef för NPC, Jimmy Arkenheim och Stefan Steiner, spaningsledare Region Syd. Foto: Polisen via Sydsvenskan

Annonser