Frankrike stryper alkohol vid EM

EURO2016 PARIS Efter fylleri och huliganbråk i Marseille, så hotar Uefa att utesluta Ryssland och England uteslutas ur fotbolls-EM. Franska regeringen vill införa alkoholförbud vid alla matcher och på allmänna platser under resterande turnering.

D614-Euro2016-carlsbergtw1
Twitter från bryggeriet carlsberg kring matchen

Våldsamma bråken mellan ryska och engelska fans på Stade Velodrome i Marseille i lördags kväll (efter matchen 1-1) och oro runt fler värdstäder i Frankrike har gjort att regeringen agerar. I Marseille drabbade fansgrupper och även lokala fransmän samman – flera var berusade och många skadades.

Inrikesminister Bernard Cazeneuve sade i söndags att alkoholförbud nu införs på allmänna platser och i butiker och kring arenorna.
– Jag har bett att man vidtar alla nödvändiga åtgärder för att förhindra försäljning, konsumtion och transport av alkohol i känsliga områden på matchdagar, dagen före och när fanzonerna är öppna, sade han till nyhetsbyrån AFP.

De nio värdstäderna kan dessutom själva besluta om serveringsförbud av alkohol på barer och kaféer – burkar och flaskor kan användas som projektiler vid bråk. I Lens har lokala myndigheter nu förbjudit butiker att sälja alkohol i glasflaskor.

90 000 poliser och specialstyrkor bevakar säkerheten kring EM-fotbollen. Ytterligare 80 kravallpoliser skickas till Lille där Ryssland på tisdag möter Slovakien, som betraktas som en högriskmatch.

Sverige gör premiär måndag kväll mot Irland på Stade de France i Paris. Lagkapten Zlatan Ibrahimovic är kritisk till de uppmärksammade bråken.
– Det som hände tillhör inte fotbollen. Det är inte det vi vill dela med oss av. Det som hände får inte hända, sade han på en presskonferens inför premiärmatchen.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa har sagt att Ryssland och England kan straffas för våldsamheter från ländernas supporters. Lagen riskerar att avstängas. Dom kommer 14 juni.

Kristina Sperkova. Foto: privatInte bara lag med fans som bråkar bör varnas, skriver Kristina Sperkova, ordförande i IOGT-Internationals, på sin blogg. Uefa har även ett ansvar för våldet som till del är alkoholrelaterat, samtidigt som man tillåter ölreklam. (Cup-sponsor ”Carlsberg official beer of Euro2016…”)
”Alkoholen är överallt. När de största stjärnorna intervjuas om sin insats direkt efter matchen, så är Carlsberg där. När de största stjärnorna firar sina mål är Carlsberg där. I början, i mitten och i slutet av matchen är Carlsberg där. Och Carlsberg tjänar pengar på det. Och så gör även UEFA.”

Och fortsätter: ”De senaste dagarnas händelser med alkohol pådrivet våld borde även leda till en akut varning även till Carlsberg”.

Annonser