Mexiko: brott mot mänskligheten

NEW YORK Under Mexikos blodiga drogkrig har landets säkerhetsstyrkor begått brott mot mänskligheten, med massförsvinnande och utomrättsliga avrättningar. Det menar flera människorätts-organisationer i en rapport.

Rapporten som släpptes i måndags i New York varnar för att om inte Mexikos rättssystem tar upp misstänkta övergrepp, så kan säkerhetsstyrkorna komma att ställas inför ansvar i internationella domstolen i Haag.

I strider mot och mellan olika narkotikakarteller beräknas över 150 000 människor ha dött sedan 2006, den mest våldsamma perioden i landets moderna historia, enligt Reuters och TT.

Rapporten baseras på dokument och intervjuer under nio års tid. Där beskrivs hittade massgravar och tusentals försvinnande, (bl a de 43 lärarstudenter som polis kidnappade och lämnade över till lokala gäng 2014). Och flera attacker av säkerhetsstyrkor mot misstänkta medlemmar i knarkkarteller där dödstalen varit mycket höga och ensidiga, som fläckar Mexikos rykte.

”Att tillgripa kriminella åtgärder för att bekämpa brottsligheten fortsätter vara motsägelsefullt och som tragiskt underminerar rättsstaten”, står det i rapporten.

Sådana övergrepp – inklusive de brutala övergrepp som begåtts av medlemmar av Zetas-kartellen, desertörer från militären som bildade kriminell organisation – är enligt definition brott mot mänskligheten.

Rapportförfattarna rekommenderar i första hand att Mexiko tillåter en internationell kommission utreda fallen och väcka åtal i landets domstolar. På liknande sätt som gjorts i Guatemala, som ledde till gripande av landets förre president ifjol.

Rapporten är kritisk till Mexikos svaga rättssystem och straffrihet för vissa och menar att om grymheter fortsätter, så kan internationella brottsdomstolen tvingas gå in, enligt Eric Witte, en av författarna och tidigare rådgivare i Haag-baserade domstolen.

Det var i slutet av 2006 som Mexikos förre president Calderon beslutade sätta in soldater mot organiserade brottslighet som smugglade droger till USA. Kartellerna svarade med mer våld. Mexiko har sedan svajat mellan hårda tag och att lätta på droglagar. Dagens president Pena Nieto sade nyligen att kamp mot brottslighet fortsätter, att landets institutioner måste stärkas, skydd mot tortyr och försvinnanden ska förbättras, men även att marijuanaregler kan komma lättas.

• Bakom rapporten ”Undeniable Atrocities – confronting crimes against humanity in Mexico” (pdf-fil, 220 sidor) står amerikanska Open Society Justice Initiative (sponsras av miljardären George Soros) och fem mexikanska människorättsorganisationer.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser