Artisten Prince avled av överdos

MINNEAPOLIS Amerikanska popartisten Prince avled av en oavsiktlig överdos av smärtstillande opiatmedlet Fentanyl. Det slår en rättsmedicinsk obduktionsrapport fast.

Det plötsliga dödsfallet var troligen oavsiktligt, enligt flera amerikanska medier. Det var det mycket starka syntetiska opiatmedlet Fentanyl som hittades i kroppen och som han själv intog, enligt officiella rapporten i torsdags som AP tagit del av.
Fentanyl är ett narkotikaklassat läkemedel – många gånger starkare än heroin – och som varit inblandat i flera dödsfall även i Sverige.

Prince hittades livlös i en hiss i sin musikstudio Paisleys Park nära Minneapolis den 21 april. Flera upplivningsförsök gjordes men hans liv gick inte rädda.

Det har spekulerats om olika sjukdomar, vänner uppger att han led av höft och knäsmärtor till följd av rörligt scenuppträdanden.

Den kände artisten hade ställt in några spelningar. Kort före sin död efter en spelning i Atlanta nödlandade hans privatflyg på grund av akut sjukdom. Det uppges även att han behandlats för en opiatöverdos och att en hälsoplan förbereddes. Men döden hann före.

Prince Rogers Nelson blev 57 år gammal. Han debuterade med albumet ”For You” 1978, slog genom med skivan Purple Rain 1984 och nådde en stor internationell publik. Han skrev även filmmusik, hade själv några roller, men var mest känd för ett intensiva turnerande med sin musik.

Annonser