Norge kan införa neutrala paket

OSLO Norska regeringen kommer i juni lägga förslag om att införa standardisterad neutrala tobakspaket – både för cigaretter och snus.

Det berättade hälsominister Bent Høje (Høyre) vid en konferens i Oslo på Tobaksfria Dagen 31 maj i tisdags.
– Det är inte mer än rätt att tobaksförpackningarna ser lika farliga ut som den produkt är som de innehåller, sade han, rapporterar Tobaksfakta.

Australien införde neutrala cigarettpaket som första land i december 2012, trots att internationella tobaksbolag försökt stoppa det. Paketen är snart bolagens sista reklamplats för tobak. Uppföljningar har visat att standardiserade paket fungerar förebyggande – fler unga som inte röker har klart ökat.

Hälsominister Bent Høie
Hälsominister Bent Høie. Foto via Wikipedia

Hälsominister Høie – som medverkade vid seminariet i Oslo – konstaterade att neutrala tobaksförpackningar börjat bli en ”global rörelse”. Helt enkelt för att de är effektiva och fungerar.

Snus har ökat kraftigt i Norge, vilket ministern oroas över. Det är anledningen till att regeringen vill föreslå införande också av neutrala snusdosor.

Mot bakgrund av tobaksindustrins motstånd till preventiva åtgärder som minskar rökning, så uppmanade Bent Høie alla länder att stå på sig. Även Norge stämdes av Philip Morris när landet införde exponeringsförbud i butiker, men förbudet blev kvar.

I Europa är det fler länder som vill följa efter Australien med neutrala paket, bland andra England, Irland och Frankrike. Minst 14 länder har eller är på gång att införa metoden ”plain packs” i världen.

Vid konferensen Oslo medverkar WHO, vars företrädare presenterade en ny rapport (pdf-fil, 86 sidor) om neutrala tobaksförpackningar och deras effekter.

World No Tobacco Day uppmärksammades jorden runt i tisdags. I Stockholm arrangerade flera organisationer seminariet Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025. Över 100 föreningar och organisationer stöder nu uppropet, även svenska regeringen.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över sju miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.

Läs mer

Annonser