Filippinerna: slut dricka och röka utomhus

D597-Filip-flag1smaMANILLA Filippinernas nyvalde president Rodrigo Duterte har Singapore som förebild och utlovar lag och ordning. Han avser förbjuda rökning och dricka alkohol på allmän plats och bekämpa kriminella hårt.

På en presskonferens i måndags i hemstaden Davao City i södra landet, där han varit borgmästare och styrt som en slags oborstad Dirty Harry i decennier, presenterade Duterte sin politiska plattform på nationell nivå.

Flera satsningar på lag och ordning utlovas. Den 71-årige högerpopulisten Duterte utlovade i valrörelsen hårda tag mot kriminalitet, återinföra dödsstraff för vissa brott och att polisen får skjuta för att döda vid insatser mot misstänka för att organisera brottslighet.

Han vill se en slags moralisk uppryckning i samhället, såsom i Singapore. Exempelvis förbjuda rökning och alkohol på offentliga platser, höja straff för rattfylleri och fortkörning. Och föräldrar som låter sitt barn vara ute efter klockan 22 ska kunna åtalas.
Den tillträdande presidenten vill även stoppa ”ljudföroreningar” på nätterna så att människor ska få sova ordenligt.

– Det här är saker som jag vill korrigera rätt redan från början, sade Duterte vid presskonferensen rapporterar Wall Street Journal.

Han lovar även att inom ett halvår ”befria landet” från kriminella och narkotikalangare.
– De som förstör livet för våra barn kommer förstöras. Och de som dödar vårt land kommer bli dödade, så enkelt är det, sade han

Han vill även bekämpa korruption och förbättra relationerna med Kina har den tillträdande presidenten aviserat. Duterte vann valet med bred marginal för en dryg vecka sedan och tillträder 30 juni ett sexårigt mandat.

D597-Filip-mapFilippinerna är en ö-republik med cirka 94 miljoner invånare. Landet har varit såväl spansk som amerikansk koloni. I modern tid drabbat av politisk instabilitet, gerillaattacker och muslimska separatister. Landet indelat i 79 provinser och 17 regioner. Författningen påminner om USA:s med stark presidentmakt. Talas mer än 170 språk, engelska officiellt och filipino nationellt språk. Källa: Wikipedia

Annonser