Lådviner driver upp drickandet

Billigt vin i boxar dominerar idag Systembolagets vinförsäljning och har bidragit till att öka alkoholkonsumtionen med ungefär fyra liter vin mer per invånare per år. Det bedömer forskare i en preliminär rapport.

Sedan vinlådorna (bag-in-box) introducerades 1996 i systemsortimentet har vinförsäljningen skjutit i höjden och de står idag för 53 procent av monopolets vinförsäljning.

Forskare på Karolinska institutet kan via telefonenkäter med 27 000 personer i Monitormätningarna åren 2013-2014 se att vinbox-köpare dricker uppåt 25 procent mer alkohol överlag än de som köper på flaska.

Flera är män med lägre utbildning som får tag i alkohol billigare genom boxarnas mängdrabatt, men har blivit populära bland kvinnor också. Tre liter vin i en box är cirka 25-30 procent billigare per liter jämfört med flaskpriset.

Alkoholforskaren Mats Ramstedt, KI. Foto: Drugnews
Alkoholforskaren Mats Ramstedt. Foto: Drugnews

– Vi ser att boxköparna dricker mer alkohol och att boxarna inte ersatt vinflaskor utan blivit ett tillägg. Vi bedömer preliminärt att totalkonsumtionen hade varit 0,5 liter lägre i ren alkohol eller fyra liter vin, per person över 15 år, om boxarna inte införts, säger Mats Ramstedt, forskare på KI och CAN, till Drugnews.
Idag dricker svenskarna drygt 9 liter ren alkohol per person och år.

Det lägre priset är främsta orsak till ökningen, men det finns även andra orsaker, menar han. Många tycker boxarna är behändiga att bära och flytta och det går lätt ta sig ett glas vin utan att öppna en ny flaska.

Ramstedt redovisade analysen vid en forskarkonferens i skärgården och ska i september lämna en slutrapport till Systembolaget som beställt rapporten.

– Vi misstänkte att lådorna kunde påverka alkoholkonsumtionen och ville ha saken utredd, säger Björn Lundkvist, forskaransvarig kommunikatör på Systembolaget, till Drugnews.

• Och nu vet ni att de gör det. Vad händer nu – kan ni stoppa boxarna?
– Detta är en preliminär rappor. Systembolaget, liksom många andra intressenter (olika myndigheter, lagstiftare, organisationer med flera), ser fram emot slutrapporten för att därefter ta kloka beslut utifrån förbättrad folkhälsa, säger han.

Boxarna beskrivs både som kvinnofälla och att riskera ökat alkoholberoende i landet. Systembolaget – som ska motverka alkoholskador och skydda folkhälsan – ville först inte tillåta boxarna, men Alkoholsortimentsnämnden tryckte på för att det annars skulle kunna uppfattas som handelshinder i EU.

Det är samma alkoholskatt på boxvin som flaskvin, men leverantörerna har lägre inpris på lådorna, och lägre hanteringskostnader, vilket Systembolaget inte kan påverka, enligt Lundkvist.

Men i Finland är literpriser i stort sett lika för vin på låda och i flaska i Alkos monopolbutiker och har därmed ingen mängdrabatt, enligt finska forskare på konferensen. Alkoholforskaren Sven Andréasson tycker att minimipriser på alkohol, som diskuteras i några EU-länder, även borde övervägas för vinboxarna.

Annonser