Fulla kommer lätt in på fotbollsarenor

Endast 13 procent av kraftigt berusade besökare nekas inträde till allsvensk fotboll i Stockholm. Och de får beställa mer öl inne på arenorna, visar en ny studie. Nu ska krafttag och utbildning försöka minska promillenivån.

Förra månaden presenterade Stad (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) en kartläggning om att varannan åskare som släpps in på Tele2 och Friends Arena hade druckit alkohol före och var tionde hade över en promille i blodet, (snittet var 1,35 promille).

Nu går satsningen Fotboll utan Fylla – med klubbarna AIK, Hammarby och Djurgården tillsammans med Stad och IQ-initiativet – vidare. Krogpersonal och entrévärdar i ansvarsfull servering ska utbildas och alkoholpolicys ses över.

En ny studie med skådespelare som spelar kraftigt berusade fotbollsbesökare visar att det behövs. De besökte sex allsvenska matcher i höstas och endast i 13 procent (nio av 70 försök) nekades de inträde. De försökte även köpa öl – på krogar utanför arenorna nekades de i 68 procent av försöken, men bara 32 procent fick nej inne på matcherna.

PROJEKT MOT FOTBOLLSFYLLA Fr v Mikael Ahlerup, vd AIK, Henrik Berggren, vd Djurgården, Johanna Gripenberg, STAD, Juan-Pablo Roa, IQ, och Henrik Kindlund, vd Hammarby Fotboll. Foto: Drugnews
PROJEKT MOT FOTBOLLSFYLLA Fr v Mikael Ahlerup, vd AIK, Henrik Berggren, vd Djurgården, Johanna Gripenberg, STAD, Juan-Pablo Roa, IQ, och Henrik Kindlund, vd Hammarby Fotboll. Foto: Drugnews

– Skådespelarna har sluddrat, gått vingligt, fumlat med biljetten i entrén och kreditkortet när de skulle köpa öl. Nivån är sådan att de inte borde släppts in, säger Johanna Gripenberg, forskare och sektionschef på Stad, till Drugnews.

Metoden används i hela världen i studier, och Stad har tidigare använt den med framgång inom krogbranschen. I mitten av 1990-talet nekades bara fem procent av skådespelare som uppträdde berusade att serveras på krogar, senaste mätningen från 2011 visar 65 procent.

D137-krogvald1Krogpersonal har utbildats i ansvarsfull alkoholservering och ordningsvakter har fått lära sig säga nej. Berusningsnivån har minskat på Stockholm krogar, likaså bråk och våld.
– Det finns ett klart samband mellan alkohol och våld i forskningen och få ner promillenivån sparar även pengar för samhället. Varje satsad krona ger 39 tillbaka, säger hon.

Att fler fulla fotbollsbesökare får köpa öl inne på arenorna än på krogarna utanför tror hon delvis beror på att fler unga säsongsanställda anlitas inne på matcherna.

Det finns uppenbarligen problem kopplade till alkohol i samband med fotboll och återkommande incidenter är ofta alkoholrelaterade. Skrik och hatfullt språkbruk kan även skrämma barnfamiljer och andra besökare.

Nu ska krafttag tas för att minska promillenivån kring matcher i Stockholm. Kartläggningarna visar klart på problem – berusade släpps in på allsvenska matcher och de serveras öl inne på arenorna.

Förra månaden utbildades några anställda och krögare vid arenor om att kolla åldrar, inte servera berusade eller släppa in fulla. 24-25 maj ska ytterligare ett 60-tal personer i ansvarspositioner från arenor utbildas. En kortare webbaserad utbildning håller också på att tas fram för säsongsanställda.

Johanna Gripenberg. Foto: Drugnews
Johanna Gripenberg.

• Är det möjligt att minska bråk och otrygghet på läktarna inom fotbollen?
– Ja, alla förändring tar tid, men det går. Tror vi kommer att få se liknande utveckling som att vända utvecklingen på krogar. Redan i höst ska vi göra nya promillestudier av besökare, då får vi se hur det gått, svarar Johanna Gripenberg.

Fotbollsklubbarna är engagerade i projektet och vill höja säkerhet och förbättra miljön på läktarna genom sänka berusningsnivån, utan att ”torrlägga” arenorna.

– Jag vet att både AIK och Djurgården håller med mig om att det är oacceptabelt att så pass många kraftigt berusade personer både fick komma in och köpa alkohol inne på arenorna i samband med våra respektive matcher. Detta är något som vi måste förändra och jag är övertygad om att vi tillsammans med övriga inblandade parter kommer att lyckas, säger Henrik Kindlund, vd Hammarby Fotboll, i en kommentar.

Bråk och oro skulle kunna minska med lägre promillenivå och erfarenheter av projektet spridas runt landet, menar Juan-Pablo Roa, vd för IQ som arbetar för en smartare syn på alkohol, och deltar i fotbollsprojektet.
Flera supporterklubbar och föreningar i andra idrotter har också hört av sig och är också intresserade.

På onsdag eftermiddag har idrottsminister Gabriel Wikström (S) inbjudit representanter för Fotboll utan Fylla för att informera sig om projektet.

Annonser