Kanada vill legalisera 2017

NEW YORK Kanadas regering planerar lägga lagförslag våren 2017 för att legalisera och reglera marijuana. Det berättade hälsominister Jane Philpott i sitt tal under FN:s pågående toppmötet om narkotika.

Hon sade att en legalisering med åldersgränser kan hålla marijuana bort från barn, förbättra folkhälsan och att kriminella inte ska göra vinster på drogförsäljning.

Hälsomininster Jane Philpott.
Hälsominister Jane Philpott

Men även trycket på polisen och rättsväsendet.
– Vi vet att det är omöjligt att råda bot på problemen genom att gripa människor, sa hälsoministern och läkaren Jane Philpott i onsdags under UNGASS-mötet.

Sedan tidigare tillåter Kanada försäljning och användning av medicinsk marijuana, och antalet patienter har ökat kraftigt. Men en legalisering för nöjesbruk strider mot FN:s narkotikakonventioner. Kanada blir därmed andra land efter Uruguay att på federal nivå bryta mot dem, vilket hon är fullt medveten om.

Olika länder och kulturer har olika tillvägagångssätt, resonerade hon.
– Jag tror att om vi respekterar varandras perspektiv och söker gemensam grund kan vi nå vårt gemensamma mål: att skydda våra medborgare, sade hon enligt Canadian Press.

PM Justin Trudeau.
PM Justin Trudeau

När Kanada fick ny regering i höstas, signalerade premiärminister Justin Trudeau (Liberala partiet) direkt att han vill ändra landets narkotikapolitik. För att barn bättre skulle skyddas. Han tillsatte en kommission som skulle planera för en legalisering och reglering av cannabis.

Men först nu är det alltså klart att lagförslaget ska läggs fram för behandling i parlamentet under 2017.

Torontos tidigare polischef Bill Blair har utsetts till att utreda frågan och han var med under besöket i New York. Marijuana förblir olagligt före ett slutligt beslut. Sedan ska tydliga regler gälla.
– Vi kommer att kontrollera vem som säljer marijuana, vem det säljs till och när och var det säljs, sade Blair.

Sveriges hälsominister Gabriel Wikström (S) sedan tidigare ett inbokat möte med sin kanadensiska kollega i New York och skulle framföra sin oro om legaliseringsplanerna.

Även i Kanada finns kritiker av legalisering av marijuana.
– Det är något av det värsta man kan göra. Det är att öppna dörrarna till droger för ungdomen i Kanada, menar Gérard Deltell, parlamentariker för oppositionspartiet de konservativa.

Tema: UN&Drugs

Fungerar FN:s globala narkotika-konventioner

… eller har ”kriget mot drogerna” misslyckats?•

• FN-möten årligen i mars i Wien (CND), om implementering av konventioner, nya droger klassas, mm. Länkar till de tre internationella narkotikakonventionerna, (antagna 1961, 1971 och 1988).

Läs mer

Annonser