Husläkarmottagning anmäld i Uppsala

En patient har fått utskrivet omkring 16 000 Tramadol-tabletter sedan 2014, som befaras ha sålts vidare på svarta marknaden. Nu anmäls en hel husläkarmottagning i Uppsala till Inspektionen för vård och omsorg.

Orsaken till att hela mottagningen anmäls är att det inte är helt utrett vilken läkare som skrivit ut de narkotikaklassade tabletterna. Enligt landstinget som fått ta del av utdrag ur register, så finns det två läkare som kan ha gjort det. En av dem är chef på mottagningen, enligt uppgift till Sveriges Radio P4 Uppland.

Mottagare är en person i 50-årsåldern, men identiteten på patienten som fått så stora mängder läkemedel utskrivet är inte klar, då de troligen varit utskrivna på pappersrecept.

Landstinget befarar att de smärtstillande och beroendeframkallande tabletterna har sålts vidare på svarta marknaden. 16 000 Tramadol-tabletter kan där vara värt cirka 400 000 kronor.

Landstinget har nu anmält händelsen till IVO för att få klarhet.
– Ja, jag tycker att det här är mycket allvarligt. Vi som är läkare ska inte medverka till att det säljs narkotiska preparat på svarta marknaden, säger Inge Bruce, medicinsk rådgivare på landstingets ledningskontor, till P4 Uppland.

Annonser