Sportprofil häktad i narkotikahärva

En 44-årig man känd i kampsportkretsar greps i centrala Stockholm i tisdags. I fredags häktades han misstänkt vara med och styra narkotikahandeln i västra Stockholm.

Mannen greps i veckan efter en tidigare spaningsinsats av polisen mot langare i bostadsområden kring Järvafältet i Stockholm (såsom Husby, Tensta och Rinkeby). Ett viktigt spår var en lastbil som stoppades i mars i Skåne av tullen med 44 kilo marijuana och stora mängder kontanter. Den var lastad i Spanien.

Polisen menar att leveransen var avsedd för Stockholm och narkotikaförsäljning i förorterna. Polisen i Fenix-insatsen är aktiv mot organiserad kriminalitet kring Järvafältet och grep i höstas flera gripit gatuförsäljare.

44-åringen nekar till brott, men häktades i fredags misstänkt för grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling. Dessutom är fem andra personer misstänkta häktade sedan tidigare i härvan.

Kampsportutövaren är känd för sitt engagemang för ungdomar. Vilken roll han misstänks ha i den aktuella narkotikahärvan är inte riktigt klar. Enligt tidningsuppgifter kan ha varit med och styrt droghandeln kring Järva.

– Vi är inte riktigt klara med hans roll ännu. Men vi menar att det här nätverket figurerar på alla nivåer, alltifrån gatulangning till att de fixar transporter av narkotika in till Sverige, säger Jacob Ekström, ställföreträdande chef för polisinsatsen Fenix, till Aftonbladet.

Mannen nekar till anklagelserna.
Han har i yngre år tidigare dömts till fängelse för bl a narkotika- och dopingbrott flera gånger. Han har även misshandlat en släkting och granskats av skatteverket efter att ha nolltaxerat ett år, samtidigt som insättningar på drygt en miljon kronor gjordes på hans konto, enligt DN.

Annonser