Kan Obama stoppa opioid-epidemin?

ATLANTA Opiatläkemedel och heroin tar allt fler liv i USA. President Barack Obama uppmanar kongressen att godkänna mer resurser för insatser och behandling av personer i beroende.

Dödliga överdoser av läkemedel med opioider och heroinmissbruk ökade 14 procent mellan 2013 och 2014 i USA. Var 19:e minut dör en amerikan av opioider, (nära 21 000 dödsfall av förskrivna opioider och över 10 500 heroindödsfall år 2014).
Problemet med överförskrivningar av beroendeframkallande läkemedel och de som går vidare till heroinet har även börjat uppmärksammas i presidentvalskampanjen.

Foto: Frankieleon /flickr CC BY 20
Foto: Frankieleon /flickr CC BY 20

I tisdags medverkade president Obama på en stor konferens om beroendeproblem i Atlanta – National Rx Drug Abuse & Heroin Summit. Han sade att fler människor dör av opiatöverdoser i USA numer än i trafikolyckor och jämförde vikten av att ta itu med problemet med att bekämpa IS-terrorister.
– Det kostar liv och är förödande för samhällen, sade Obama i ett panelsamtal med före detta missbrukare och vårdpersonal.

Han tycket att insatserna för att motverka drogepidemin är alltför underfinansierad. Förra månaden bad Obama-administrationen därför amerikanska kongressen att satsa 1,1 miljarder dollar extra under två år för att bygga ut beroendevården. Han har tidigare kritiserats för att inte gjort tillräckligt i frågan.

Obama har själv tidigare berättat i sin memoarbok om att han använde marijuana och kokain som ung. Han sade i tisdags på konferensen sig haft tur att han fastnat i beroende (förutom cigarettrökning) tidigare i livet. Och han underströk att frågan borde ses mer som ett medicinskt problem än ett juridiskt.

– Alltför länge har vi sett betraktat problem med narkotikamissbruk i allmänhet i vårt samhälle genom linsen av straffrättsliga systemet, sade han rapporterar Reuters.

Från panelsamtalet i Atlanta, via AP.

Han har uppmanat kongressen att öppna plånboken och bidra till utökad behandling, särskilt på landsbygden och stöder nya strategier för att bättre kunna bekämpa opioid-problemet.

Läkare uppmanas att bli mer restriktiva med att skriva ut smärtläkemedel med opioider. Men samtidigt vill Obama-administration göra det lättare för personer i beroende att få läkemedelsassisterad behandling, som exempelvis metadon och buprenorfin. Kritiker har pekat på risken för läckage av dessa läkemedel från program, men experter menar att studier visar att de kan rädda liv.

Obama-regeringen vill ge 11 miljoner dollar till elva delstater för att utöka läkemedelsassisterad behandling. Och lika mycket för att utöka tillgängligheten på naloxon, ett medel som kan häva överdoser av opiater.

Hälsodepartementet föreslår att fler läkare utbildas som får skriva ut dessa mediciner och att regeln som anger tak för en läkare att få skriva ut buprenorfin till högst 100 patienter ska dubbleras till 200 patienter. Vita huset menar att det skulle ge ytterligare tiotusentals patienter tillgång till behandlingen.

Även vägledning för federalt finansierade sprututbytesprogram ska departementet ta fram för att minska smittspridning bland narkomaner. Sju miljoner dollar extra vill Vita huset även ge polisen för att utreda och bekämpa heroinlangning.

• FLER DROGER DÖDAR Det är inte bara missbruk och dödsfall av opiater och herion som ökar i USA. Tidningen Time Magazine har gått igenom statistik i Center for Disease Control databas och menar att även dödsfall av kokain, crystal meth (en form av metamfetamin) och bensodiazepiner ökat sedan millenieskiftet.

Annonser