Fängelsedomar i stor cannabishärva

paragrafTretton män döms till fängelse av Göteborgs tingsrätt i en enorm cannabis-odlarhärva i västra och södra Sverige. En 42-årig utpekad huvudman får längst straffet på över åtta års fängelse. Samband mellan cannabis och gängkonflikter med skjutningar i Göteborg finns enligt åklagaren.

Det var i december 2014 som polisen samordnat slog till mot det välorganiserade nätverket som odlat cannabis i stora mängder i åtta fastigheter i Halland, Skåne och även i Danmark. En av de större odlingarna var i en tidigare skola i Bohuslän. Totalt greps 27 personer i razziorna.

Fler män utan uppehållstillstånd – många från Vietnam – har bott i husen och skött odlingarna i skift dygnet runt. De har kallats ”barnarbetare” av polisen eftersom ligan i telefoner talar om odlingarna som ”barn.

Huvudförhandlingarna hölls före jul, även om några dömts tidigare. Tingsrätten beskriver verksamheten som ”välorganiserade, storskalig narkotikaproduktion”. Produktion av flera hundra kilo av drogen har skett, miljontals kronor bedöms ha omsatts. Tre män bedöms ha styrt odlingsverksamheten, andra har varit delaktiga som ”hantverkare”, medan odlarna varit längst ner i kedjan.

Fem av odlarna har dömts tidigare till fängelse och ska utvisas. Av de som i torsdags fick sina domar var elva män med i själva odlingsverksamheten. den 42-årige huvudmannen i Helsingborg döms till åtta år och fyra månaders fängelse, övriga olika längd ner till 2,5 års fängelse. En som hjälpt till flytta en odling döms till tio månaders fängelse.

Två personer från Kungsbacka döms för att ha köpt och levererat narkotika från huvudmannen till försäljare, men inte deltagit i odlingen, (de får ett år och tio månader, respektive ett halvt års fängelse). En 29-årig man döms även för vapenbrott och narkotikabrott efter att haft adresserade kuvert med marijuana färdiga att skicka till kunder som beställt via en internetsajt. En kvarts miljon kronor beslagtogs hos honom och ska förverkas då pengarna anses varit vinst från hans brott.

Domstolen har i stort gått på åklagarens linje, men ogillar hans yrkan på utvisning av fem dömda vietnameser för att de skulle kunna dömas igen för samma brott och riskera dödsstraff i hemlandet, skriver tingsrätten.

Polisen kom ligan på spåren efter att ha märkt en ökad tillgång på marijuana i Göteborgsområdet. Telefonavlyssning och videoinspelning ledde till att även odlingarna kunde hittas. Åklagaren menar att del av narkotikan gått till gängen i förorterna och blivit stor del av uppmärksammade konflikten med skottlossningar om en lukrativ drogmarknad.

Marijuanahärvan på västkusten och i Skåne är en av de största någonsin i Sverige, enligt polisen. Huvudmannen och flera andra nekar till brott och överklagande av domar är att vänta.

Annonser