Lätt för unga köpa folköl i matbutik

Trots 18-årsgräns är det enkelt för ungdomar att köpa folköl i matbutiker genom att självskanna varorna. SVT:s unge testperson lyckade köpa alkohol sju gånger på nio försök.

Den 17-årige killen försökte självskanna folköl i matbutiker i Stockholmstrakten på nio butiker i stora matkedjorna City Gross, Coop och Ica.

Policyn är att kolla legitimation om kunden ser ut att inte fyllt 25 år. Är det vara med ålderskontroll ska det bli stopp vid skärmen tills personal går dit och godkänner. Men SVT:s test visar att det är lätt för minderåriga att köpa ut folköl via självskanning, som blivit allt vanligare.

I två av matvarukedjorna fanns ingen som helst kontroll, hos City Gross och Coop. 17-åringen kunde skannra, betala och lämna affärerna med ölen. På Ica var kontrollen hårdare – han fick nej vid två av tre försök, en gång lyckades han skanna till sig ölen.

Även vanliga provköp i bemannade kassor gjordes i butikerna. Ica var även då mest noga och begärde legitimation samtliga tre gånger. Coop släppte genom ett köp, medan kassörerna på City Gross ingen av de tre gångerna bad om leg.

•Är det fritt fram för unga att handla öl på City Gross, frågar SVT:s reporter?
– Nej, absolut inte, man ska vara 18 år, svarar Ove Fagerlund, butikschef i Vällingby.

Ungdomens nykterhetsförbund har länge i egna kontroller visat att det är lätt för unga under 18 år att köpa folköl i vanliga matbutiker och krävt att dryckerna ska säljas på Systembolaget istället.

Tema: UNG & NYKTER

Allt fler ungdomar väljer nykterhet.
Cirka nio av tio skolelever i nionde grundskoleklassen (ca 15-16-år unga) hade på 1970-talet druckit alkohol senaste året, det hade i samma åldersgrupp mitten av 2010-talet sjunkit till nedåt 40 procent. Historiskt låga siffror i Sverige, enligt CAN:s skolenkäter.

Förklaringen är oklar – forskare nämner bl a ändrade umgängesvanor (mer via internet), nya hälsotrender, effekter av drogförebyggande insatser, mer föräldrakontroll, ökad ålderskontroll, fler unga med bakgrund i icke-alkoholkultur… Men man vet inte säkert.

Även tobak brukas mindre av unga, medan narkotikautvecklingen inte visar samma nedgång.
Det finns dock ännu ungdomsgrupper där det dricks mycket och langning via sociala medier och av insmugglat har ökat.

Också i Europa dricker och röker färre skolelever, även om berusningsdrickande är ganska högt (cirka en av tre druckit sig full senaste månaden), visar nya stora Espad-enkäten år 2015 där 96 000 tonåringar i 35 länder deltagit. Sverige sticker där ut som enda land där flickor dricker mer än pojkar.

Läs mer

Annonser