Tullinsats ökade beslag av nätdroger

Tullen har i en riktad nationell kontroll i postflödet på kort tid kraftigt ökat beslagen. Bl a stoppades 1,7 miljoner dopingdoser, mängder av läkemedel och narkotika. Över 1 450 köpare, som oftast beställt via nätet, kan nu vänta rättslig påföljd.

Kontrolloperation Nätdroger genomfördes under en månad före jul. Med resursförstärkning i post- och kurirflödet på Arlanda och Rosersberg i Stockholms län och Landvetter utanför Göteborg och i Malmö, så gjordes totalt 2 132 beslag. En ökning med hela 326 procent jämfört i samma flöde samma period 2014.

De flesta av preparaten som upptäcktes hade beställts via nätet och skickats med postgång.
– Det bara väller in, utvecklingen är skrämmande. Allt mer beställs via nätet, så även droger och dopingmedel, säger Bertil Östgård, nationellt kontrolloperationsansvarig på Tullverket, till Drugnews.

TULLBESLAG Stora mängder tramadol.
TULLBESLAG i postflödet. Stora mängder tramadol.

Tullen visade i tisdags en del av beslagen i samband med en pressträff nära Frihamnen i Stockholm. De hade skickats från över 50 länder, flest från Singapore (små mängder potensmedel, läkemedel), Storbritannien (främst narkotika och andra russubstanser), Indien och Holland. Från Rumänien och Polen hade det skickats mest var dopingmedel.

Bland annat hittades drygt 1,7 miljoner dopingmedel och cirka 60 000 kapslar av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol. Flera förundersökningar har startats om grova brott.

I Malmö hittades paket med 400 000 dopingtabletter på väg till mottagare i Oskarshamn. Tullen gjorde husrannsakan där, i en källare hittades ytterligare 700 000 dopingenheter. Tre personer utreds nu, varav en är häktad.

500 gram marijuana hade gömts i en leksaks-tullbåt...
500 gram marijuana hade gömts i en leksaks-tullbåt…

Från Peru kom dokument i brev indränkt i kokain, som upptäcktes på Arlanda. Det innehöll 161 gram med 93 procents renhetsgrad. En man har dömts till 1,5 års fängelse i det ärendet, men har överklagat. Från Kanada hade skickats en leksak, i form av en tullbåt. Inuti hade gömts 500 gram marijuana…

Fem nya missbrukssubstanser påträffades också, bland annat drygt 25 000 tabletter av Metizolam som först narkotikaklassades i slutet av januari i år. Den har liknande effekter och struktur som lugnande medel och kan vara livsfarlig i kombination med alkohol och andra droger, berättar Jenny Åberg från Tullverkets laboratorium.

Andra beslag under kontrollen var cannabis, amfetamin, ecstasy, växtdrogen khat och 375 farliga föremål som knivar, knogjärn och batonger.

Totalt har hittills 1 468 köpare av olagliga varor på 517 orter runt landet identifierats. För några tabletter blir det oftast böter, för större mängder riskerar beställare strängare påföljd. Totalt har 1 833 brottsanmälningar gjorts på mottagarna.

Bertil Östgård, kontroll-operationsansvarig på Tullen
Bertil Östgård, kontroll-operationsansvarig på tullen

Tullen fyrdubblade personal under kontrollen i postflödet de fyra veckorna. Totalt deltog ett 70-tal tulltjänstemän och beslagen sköt kraftigt i höjden, för en del preparat gjordes lika stora beslag under kontrollen som under hela året före.

Avsikt med kontrollen vara att förhindra att droger når ut på missbruksmarknaden, störa illegal näthandel och öka beslagen i postflödet. Men även öka tullens kunskap om smuggelmetoderna.

• Varför arbetar ni inte mer så här hela tiden?
– Det är ju även en fråga om personella resurser, ingen vore gladare än jag om vi fick ett tillskott av personal för ökade kontroller, svarar Bertil Östgård.

Annonser