Rikspolischefen: behövs fler poliser

Svensk polis behöver förstärkas med uppåt 2 500 poliser och 1 600 civilanställda till år 2020 på grund av migrantströmmar till landet och förhöjt terrorhot. Det menar rikspolischef Dan Eliasson i en skrivelse till regeringen.

Ökade flyktingströmmar har inneburit ”en väsentligt ökad arbetsbelastning” för både gränspolisen och polisens yttre verksamhet. Även högre terrorhot gör att det behövs mer anställda och nya lokaler, utbildning och utrustning, enligt Eliasson.

Behövs uppåt 2500 fler poliser, enligt rikspolischefen. Foto: Polisen
Behövs uppåt 2500 fler poliser, enligt rikspolischefen. Foto: Polisen

Rikspolischefen menar att polisen nu kan få nedprioritera annan verksamhet. Har det då blivit lättare att begå brott? frågar P1 Morgon i SR.
– Lättare låter så hårt, men det är klart att vi inte haft samma möjlighet att ägna uppmärksamhet åt trafik, enklare narkotikabrott eller att kunna vara på plats på ställen där det är stökigt, svarar Eliasson.

Även förebyggande insatser i socioekonomiskt utsatta områden som kräver närvaro kan bli lidande om inte resurser tillskjuts för fler poliser, enligt rikspolischefen.
Polisledningen menar att det krävs behövas ytterligare mellan 1500-2500 poliser och 1 000 till 1600 civilanställda beroende på hur flyktingsläget utvecklas närmaste åren. Det skulle då behövas ökade anslag på mellan 1,8 till 2,8 miljarder kronor.

Polisfacket tycker det är efterlängtat att polisledningen nu agerar och vill anställa fler. Men menar att problemen med underfinansierad och underdimensionerad polis har funnits under lång tid, och började inte hösten 2015. Polisen genomgår ju även en stor omorganisation, som Polisförbundet anser varit underfinansierad.
–­ Det var bara en tidsfråga till omvärlden skulle komma ikapp, säger ordförande Lena Nitz i en kommentar.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är förstående för polisen krav. Han säger till Sveriges Radio att gränsbevakning och ökat terrorhot gör att det blir nödvändigt efter ett tag med mer resurser. Men han vill inte säga när, utan att det kräver en bättre analys och får ingå i normala budgetarbetet.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Annonser