Fortsatt storm kring Kommunal

Skandalerna kring Kommunal fortsätter. Lägenheter i Fackförbundets fastighetsbestånd lämnas inte till bostadsförmedlingen, medan höga chefer och politiker fått lägenheter. Nu ska även fackets alkoholpolicy ses över.

Det har varit en vecka med avslöjande om spritfester, generösa representationer, gratis semester för toppar på konferensanläggningen Marholmen. Dessutom har fackets lyxkrog Metropol Palais i centrala Stockholm använts som bulvan för viner som langats vidare till festvåningen på Kommunals huvudkontor. Porrshower har anordnats av företag i krogens lokaler.

Krogen Metropol Palais. Fastigheten ägs av Kommunal. Foto: Drugnews
Krogen Metropol Palais. Fastigheten ägs av Kommunal. Foto: Drugnews

I fredags avslöjade Aftonbladet vidare att Kommunals fastighetsbolag Polstjärnan inte lämnar lediga lägenheter till bostadsförmedlingen, utan de går till fackets personal, men även s-politiker. Utrikesminister Margot Wallström har fått hyra en tillfällig lägenhet och känner sig nu lurad av fackledningen som bedyrat att hon inte gått före i kön. Wallström har nu sagt upp kontraktet och ska flytta.

I går tvingades fackets kassör Anders Bergström avgå efter skandalerna. Kommunal höll krismöte i fredags efter avslöjandena. Men kan ordförande Annelie Nordström sitta kvar?

Hon blev omvald av kongressen 2013 och nästa är om några månader, i maj i år. Vid en pressträff i fredags sade hon att kongressen får avgöra hennes framtid.
– Jag anser att jag i det här läget har ett ansvar för att reda ut och rätta till sådant som har gått fel i Kommunal. Det är den bedömning jag gör idag, sade Anneli Nordström.

Hon beklagade att utrikesministern ”missuppfattat” uppgifterna vad gäller boende. Nordström sade även Kommunal inte är med i den frivilliga överenskommelse som privata fastighetsägare har om att lämna varannan lägenhet till bostadsförmedlingen. Men att redan 65 procent av Kommunals lägenheter hyrs av andra än fackets personal.

Kommunals alkoholkultur har ifrågasatts med tanke på vidlyftig representation, julfester och resor med mycket alkohol. I torsdags sade Nordström att förbundet ska bli mer restriktiv med alkohol.

Piller mot alkoholsuget?– Vi har de här julfesterna, där det ju har varit lite för mycket, som varit utanför vår egentliga policy, för där ingår ju inte att bjuda på snaps och avec. Sen har det hänt även vid andra tillfällen, sade Annelie Nordström till Kommunalarbetaren.

Hon medgav även att förbundet brutit mot alkohollagen när man låtit köra pirror med vin till representationsvåningen.

Redan nästa vecka ska förbundets alkoholpolicy ses över igen. Fackets HR-chef Olle Ingemarsson säger till Accent att man ”uppenbarligen brustit” att leva upp till den nuvarande.

– Den kan bli vassare och skarpare. Vi måste se över och förankra. Jag vill inte föregripa den process som styrelsen och andra ska ha, men min gissning är att det blir mer restriktivt, säger han.

Men frågan är om det kommer införas nolltolerans mot alkohol. Så här svarar förbundet på sin hemsida med anledning av veckans affärer: ” Det pågår ett arbete med att förtydliga och strama åt alkoholpolicyn i förbundet. Exakt hur den kommer att formuleras får vi återkomma till”.

D521-KommunalLog1Kommunal är LO:s största förbund med över en halv miljon medlemmar. Reaktioner från medlemmar har varit upprörda i veckan, på ett par dagar har 1400 sagt upp sitt medlemskap, enligt Aftonbladet. En person skriver på SVT-chatt: ”Varför håller fackföreningar på med fastigheter, krogar, vin, konferensanläggningar mm? Borde de inte ägna sig åt att förbättra villkoren för sina medlemmar?”

Ökar cancerrisk• Fotnot: Så här lyder den idag gällande alkoholpolicyn för Kommunal, under rubriken Intern representation: ”I de fall Kommunal står för kostnaden avseende alkohol i samband med intern representation får detta endast ske i samband med middag och ska avse vin eller öl i måttlig mängd. Representation med starksprit får bara undantagsvis förekomma och ska då kunna motiveras utifrån sitt sammanhang. Det är aldrig tillåtet att vid intern representation representera med enbart alkohol. Ett alkoholfritt alternativ ska alltid erbjudas.”

 

Annonser