Facktopp avgår efter spritskandal

Kommunals kassör tvingas avgå efter avslöjande om fackets affärer och ymniga alkoholkultur. Aftonbladets granskning visar att toppar bott gratis på sin konferensanläggning och drivit lyxkrog där porrartistuppträtt. Lådvis med vin påstås ha langats vidare därifrån till fackets festvåning.

Vid en pressträff i torsdag eftermiddag meddelade Anders Bergström, kassör, tredje vice ordförande i Kommunal och ordförande för bolaget som hyr ut krogen, att han avgår efter nära 30 år i förbundet.

Detta efter att ha ljugit för medier om en ”alltför generös representation” vid Londonresa och fackets ymniga alkoholkultur. Dessutom bott gratis på fackets konferensanläggning.

– Jag har kommit fram till att jag blivit en belastning för Kommunal och därför avgår jag, sade han vid pressträffen och medgav där att han inte talat sanning för media.

KOMMUNALS PRESSKONFERENS Saxat från avslöjaren Aftonbladets hemsida.
KOMMUNALS PRESSKONFERENS Fd förbundskassör Anders Bergström och ordförande Annelie Nordström. Saxat från avslöjaren Aftonbladets hemsida.

Kommunals handelsbolag Lyran har drivit lyxkrogen Metropol Palais i centrala Stockholm med förluster. Krogen har vid uthyrning till företag även ordnat shower där porrstjärnor uppträtt nakna. Något som går emot Kommunals etik, enligt ledningen.

Via restaurangen har även stora mängder lådor med vin förts vidare till fackets egen festvåning som saknar alkoholtillstånd. Alkoholen bar servitriser och annan personal beordrats rulla med pirror från Sveavägen till Hagagatan där Kommunal har sitt säte.

Chefen för tillståndsenheten i Stockholm, Carina Cutlip, uppger för Aftonbladet att något serveringstillstånd inte finns för facket. Därmed kan restaurangen som ha brutit mot alkohollagen i sin vidareleverans av viner.

Vid pressträffen framkom att fackets alkoholkultur varit tveksam. Och att julfester för fler hundra tusen kronor, där alkohol flödat, bekostats av medlemmarnas pengar.

Kommunals ordförande Annelie Nordström – som länge undvikit uttala sig om Aftonbladets granskning – sade vid pressträffen att ”vi har varit alltför generösa med alkohol” inom fackets verksamhet. Och att det nu håller på att ses över och att julfesten förra månaden varit mer ”måttlig”.

Hon sade om sin egen roll att hon bara bott en gång på konferensanläggningen utan att betala och inte varit medveten om Anders Bergströms misstag. Hon försökte avskärma sig från honom och han tvingades alltså meddela sin avgång direkt under pressträffen.

Det är LO:s största förbund med en halv miljon medlemmar som granskats av Aftonbladet. Avslöjandena är politiskt och fackligt känsliga, särskilt med tanke på att en avtalsrörelse nu stundar.

– Det här skadar facket och stämmer inte med våra värderingar om hur vi ska agera fackligt. Det är klart att det är väldigt dåligt för oss, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Aftonbladet.

Även statsminister Stefan Löfven har uttalat om att ”organisationen nu måste reda ut det här, inte minst inför sina medlemmar”.
Skandalerna har upprört många av fackets medlemmar, flera är dem lågavlönade kvinnor. Bra att den besvärande kulturen nu rensas i facket efter granskningen, uppger några. De förstår inte varför Kommunal ska ha en lyxkrog i Stockholm. Frågan är om Kommunals ordförande kan sitta kvar och facket lyckas återupprätta medlemmarnas förtroende.

Annonser