SVT-reporter prisad för drogreportage

För sina nära och avslöjande reportage om missbruksproblem i Stockholm tilldelas SVT-reportern Anna-Klara Bankel 2015 års journalistpris av Svenska Carnegie Institutet.


Priset överlämnades i tisdags vid en ceremoni av verksamhetschef Peder Langenskiöld. I motiveringen anger institutets styrelse att hon får det för ”… avslöjande och klargörande tv-reportage om missbruksproblemen i Stockholm”. Utmärkelsen består av diplom och ett stipendium på 25 000 kronor.

Anna-Klara Bankel, 38 år, började som journalist 2006 och har en god förmåga att lyssna och komma personer nära som hon intervjuar. Idag arbetar hon på SVT Nyheter Stockholm och tidvis även på Uppdrag Granskning. Hon tycker det är bra att reportagen uppmärksammas och flera inslag har nominerats till olika priser.

– Jag är jätteglad över detta journalistpris. Vi ville ge röst åt dem som sällan kommer till tals, människor som lever i hemlöshet och aktivt missbruk, säger hon till Drugnews.

Hon har i flera reportage skildrat blandmissbruket av både illegala droger och läkemedel som metadon och Subutex och langning utanför substitutionsprogram i huvudstaden, de s.k. ”sub-torgen”.

Anna-Klara Bankel har med fotograf Emil Larsson gjort flera socialreportage. Foto: Drugnews
Anna-Klara Bankel har tillsammans med fotograf Emil Larsson gjort flera socialreportage. Foto: Drugnews

För att undersöka rykten om läckage av läkemedel från beroendeprogram, så använde teamet för några år sedan i ett uppmärksammat reportage även dold kamera. En langare som ville sälja till henne och ansågs riskera kunna identifieras, trots att hans ansikte pixlats och rösten frövrängts. För det fälldes inslaget av Granskningsnämnden.

• Var det nödvändigt använda dold kamera?
– Ja ibland, annars hade vi inte kunnat undersöka om tips och rykten om en svart marknad vid beroendemottagningarna verkligen stämde. Och det gjorde det ju. För den som är fattig och beroende av droger är det en frestelse att tjäna en extra hacka någon gång och för beroende som inte är med i programmen är detta ställen där man vet att kompisar samlas, svarar Anna-Karin Bankel.

Hon följde personer med beroendeproblem och beskrev deras vardag och helvete i jakten på mer narkotika och hur det är svårt att få tvångsvård (trots LVM-anmälan), psykosocialt stöd i programmen och bostad. En kvinna hon intervjuade hade varit inskriven på flera underhållsprogram, men aldrig under 15 år av missbruk varit på något riktigt behandlingshem.
Några av dem Bankel intervjuat är idag döda.

Med fotografen Emil Larsson följde hon polisens arbete i undre världen och möten med drogmissbrukare, som bodde på offentliga toaletter och ibland injicerade inför kameran. På gränsen till socialpornografi, tyckte några.

– Vi tränger oss inte på
, men vill visa hur det faktiskt är. Är det fel att visa verkligheten och baksidan av gatumissbruket? Jag tycker inte det. Och kan program leda till reaktioner från ansvariga för att rädda liv, så är det bra. Vi frågade oss under tiden vi spelade in: vad innebär det om vi inte skulle visa detta? Får ingen veta, är de drabbade ännu mer chanslösa att få hjälp, säger hon.

Anna-Klara Bankel har också tillsammans med fotografen gjort flera andra dokumentärreportage. Bland annat reste de till Rumänien och träffade romer och EU-immigranter i sin hemmiljö. De har också följt de nordafrikanska unga pojkar som lever i en skuggvärld i storstäder, begår brott och säljer droger i bland annat Sverige.

– Vi grävde med kameran, kan man säga. Pojkarna var svåra att komma nära, de lever i en subkultur, det tog lång tid att vinna deras förtroende. De är riktiga överlevare, streetsmarta, men är fattiga, har aldrig gått i skolan, gömt sig under långtradare och söker sig runt i Europa…

Till våren fortsätter hon arbeta för Uppdrag granskning.
– Får se vad det blir för ämnen, men socialreportaget står mig nära och jag vill gärna fortsätta med det, säger pristagaren till Drugnews.
Svenska Carnegie Institutet är en stiftelse som vill främja forskning och utbildning om bland annat drogmissbruk och kriminalitet. Stiftelsen delar varje år ut pris till journalister och poliser.
• Länkar till SVT:s och Bankels granskning av missbrukarvården i ABC och UG.

Annonser