Friad i kokainhärva får skadestånd

Den man som först dömdes till 18 års fängelse som utpekad ledare för en kokainsmugglarliga och friades i hovrätten ska få 1,6 miljoner kronor i skadestånd av justitiekanslern. Han satt frihetsberövad 3,5 år.

Jonas Falk, idag 43 år, greps 2010 i Colombia misstänkt som en huvudman i kokainhärvan och utlämnades till Sverige. Gripandet kopplades ihop med att en svensk greps i en segelbåt i Karibien med 1,2 ton kokain på väg till Europa.

Falk dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för grovt narkotikabrott med mera. Men han friades på alla punkter ifjol i Svea hovrätt, där bevisningen inte ansågs varit tillräcklig. I maj i år släpptes han fri efter varit häktad 3,5 år sedan en rättegång mot honom i Spanien lagts ner. Det med motiveringen att allvarliga formella fel begåtts under utredningen.

Han begärde i somras 15 miljoner kronor i skadestånd för det lidande han fått utstå, bland annat suttit isolerad och nekats kontakt med anhöriga. Men även hängts ut i medier. Justitiekanslern går i ett beslut i onsdags med på en tiondel av hans begäran och avslår skadeståndsyrkan på flera punkter, rapporterar TT.

Själva kokainmålet blev en lång och dyr rättsprocess med många turer och notan blev hela 103 mlljoner kronor. Den s.k. ensamseglaren dömdes till 14 års fängelse för smuggelförsöket och en annan man dömdes till nära sju år för försök till grovt narkotikabrott.

Annonser