Svårt för postombud stoppa drogpaket

Droger i paket har blivit arbetsmiljöproblem för postombud i butiker. Personal måste lämna ut även om de misstänks innehålla droger. Projekt pågår i Norrland för att stoppa nätdrogerna.

Droger saluförs alltmer via nätet – olagliga och ännu inte klassade – och skickas från hela världen. Men idag kan butiker med paketservice inte vägra lämna ut post om det är betalt och legitimation stämmer.

– Det är jättelätt att få tag på droger för vanliga människor. Det är så sorgligt att se att så många unga kommer och hämtar ut paket, säger Theres Sörvåg, postombud på Coop Forum i Piteå till facktidningen Handelsnytt.

Osäkerhet kring paketen, sekretess och hotfulla kunder har blivit ett problem för butiker. Ifjol inleddes därför ett tvåårsprojekt i Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland med butiker, polis, tull och fackförbund och länsstyrelser för att försöka minska tillgång på droger och öka trygghet för personalen.

Handelsanställdas ombudsman i Umeå har besökt ett tjugotal butiker och talat med personal.
– Det var mycket värre än jag trodde. De anställda utsätts för hot var och varannan dag av personer som är påtända. Det är hemskt bra att den här frågan diskuteras nu, säger förste ombudsman Mikael Sjöberg till Handelsnytt.

Ombuden vill ha tydligare rutiner för om misstänkta paket, vem de ska kontakta och mer kontakt med polisen. I projektet har 37 postombud intervjuats, majoriteten av dem träffar på misstänkta paket varje vecka.

Annonser