Narkotikamässa återuppstår

Konferensen Sverige mot narkotika återuppstår igen. Folkrörelser samlas i Landskrona i två dagar för att försvara visionen om ett narkotikafritt samhälle. Drottning Silvia inviger toppmötet på torsdagen.

Tidigare hölls en myndighetsstyrd serie konferenser med samma namn, Sverige mot narkotika. Men från 2010 växlade det om till Drogfokus som bredare skulle handla om hela ANDT-området.

Nu tar civila samhällets restriktiva krafter över.
– Tyvärr försvann fokus på narkotikafrågorna, därför återupplivar vi namnet. Det ska bli den viktiga opinionsbildande konferens den tidigare var. Men nu varje år och folkrörelsestyrd – all politik växer underifrån. Vi vill utveckla arbetet mot droger och driva på beslutsfattare, säger Åke Setréus, ECAD, och ordförande i organisationskommittén, till Drugnews.

D469-SMN-logEtt par hundra deltagare väntas till Landskrona där staden står värd för konferensen och ett fullspäckat program med föreläsningar och workshop väntar. Kommunpolitiker intervjuas på fredagen, annars dominerar inslag av behandling och sprida goda exempel och diskutera narkotikapolitik.

Dessutom anordnas en öppen scen för 250 andra besökare.

Att drottning Silvia deltar och talar vid invigningen anser Setréus är viktigt.
– Hon är en stark symbol för Sverige och motståndet mot narkotika. Hon har särskilt engagemang utifrån barnperspektivet – att barn och unga ska skyddas från droger, säger han.

Konferensen hålls i ett klimat när restriktiv narkotikapolitik ifrågasätts, både internationellt och på hemmaplan. Bland annat oroar en ökad dödlighet av narkotika i Sverige.

– En högljudd grupp vill legalisera droger, men den stora svenska opinionen är ganska enig mot narkotika.
– Självklart ska beroende få hjälp och stöd, främst i drogfri behandling och i andra hand på underhållsprogram, säger Åke Setréus.

Ett tjugotal folkrörelser är arrangörer av konferensen Sverige mot narkotika i Landskrona, vid sidan av kommunnätverket ECAD och Landskrona stad.

Annonser