Kokainris var på väg till Europa

BUENOS AIRES En ovanlig smuggelmetod – kokain absorberat i ris – har upptäckts av tullen i Argentina. Rissäckar skulle officiellt skeppas till FN:s matprogram till Afrika, men narkotikan var avsedd för Europa.

Det var tullens narkotikahundar som fann kokainet gömt i 920 säckar med ris i ett lager i hamnstaden Rosario vid floden Rio Parana förra veckan. Fyndet hölls hemligt en tid för att spåra ligan som låg bakom.

Nu har tolv personer gripits för smuggelförsöket och penningtvätt – sju colombianer, fyra argentinare och en från Guatemala.

De många 50-kilossäckarna var märkta som donationer för ett av FN:s matprogram i Afrika, rapporterar AFP. Men i riset har tullen kunnat säkra ungefär 30 kilo kokain. Drogen var inte synlig för blotta ögat, utan hade troligen blandats i vatten med riset som sugit upp den.

– Det är en ny metod. Det är första gången vi påträffar så här sofistikerad teknologi, säger Guillermo Gonzales, chef för narkotikautredningen på den argentinska tullmyndigheten, till Reuters.

Enligt myndigheten var nog avsikten inte att extrahera kokainet ur riset senare, utan att mala ner och säljas som det var. Sannolikt var smuggelförsöket en test av ligan och om det gått bra, så skulle större mängder transporteras senare.

Tillslaget visar även Argentinas ökade roll som transitland för kokain tillverkat i Bolivia, Peru och Colombia, som sänds via Afrika till den lukrativa drogmarknaden i Europa.

Annonser