”Maffia” styrde droghandel i Skaraborg

Tolv personer har åtalats vara inblandad i en stor narkotikahärva i Skövde. Nu avslöjar polisen att det handlar om en tidigare okänd maffialiknande organisation med förgreningar i hela Skaraborg och Örebro.

Kokain och ecstasy hittades i ett källarförråd. Foto: Polisen
Kokain och ecstasy hittades i ett källarförråd. Foto: Polisen/publ av P4 Skaraborg

En privatperson hittade ett automatvapen nedgrävt utanför Skövde. Det ledde polis in på spåren som efter spaning gjorde fler gripanden och stora drogbeslag av nära 38 kilo amfetamin och ett kilo kokain,men även ecstasy. På torsdag inleds rättegången mot de tolv åtalade för medhjälp bl a till grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, rapporterar SR P4 Skaraborg. som tagit del av förundersökningen på 5 000 sidor.

En av huvudmännen i härvan tros vara en 28-årig Skövdebo som är häktad sedan januari i år. I en bostad han haft tillgång till hittade polis anteckningar om ”La bella omertà” (den vackra tystnaden), ett hedersbegrepp som italienska maffian Cosa Nostra på Sicilien använder.

Ligan i Sverige har haft tydlig organisation och flera lokalavdelningar med chefer (captain) på 15 orter i Skaraborg och i Örebro. Den har styrts med budord och stadgar, ritualer och ”blodspillan” med maffiaupplägg för att försvåra avhopp

– Man sluter upp bakom varandra och agerar tillsammans. Det är väldigt noga uttänkt hur det ska fungera och hur strukturen i organisationen ska se ut, säger kammaråklagare Sofia Karlsson till SR.

De åtalade delar inte åklagarens bild om vad dokumenten visar om ligan.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser