IQ:s Magnus Jägerskog till Bris

Magnus Jägerskog, idag vd på Systembolagets dotterbolag IQ, går vidare och blir i mars nästa år generalsekreterare för barnrättsorganisationen Bris.

– Det blir spännande och roligt. Jag har länge arbetat med barn och unga, barnperspektivet är viktigt för mig. Bris är för mig landets kanske viktigaste organisation – att lyssna och stå upp för barn och unga. Exempelvis om psykisk ohälsa, utsatthet på nätet eller barn missbruksmiljöer.
– Dessutom är det dags att se till FN:s barnkonvention blir svensk lag, säger Magnus Jägerskog – själv trebarnspappa – till Drugnews.

Han arbetade tolv år på organisationen Friends, som motarbetar mobbing i skolan, innan han kom till IQ 2011. Där har han lyft attitydarbetet om att dricka smartare och pekat på riskerna med alkoholreklam (särskilt för unga) och berusningsdrickande.

IQ-initativet har prisats för sina breda kampanjer och filmer om alkoholens baksidor. Och Tonårsparlören som 100 000 föräldrar till 14-åringar får har blivit underlag vid köksbord om alkohol och regler. IQ har även utvecklat Sveriges största alkoholtest via nätet (Alkoholprofilen.se) och undersökningen IQ:s Alkoholindex. Och inlett studentsatsningen Bästa Festen tillsammans med SFS för att minska alkoholtrycket vid insparkningar.

– Jag är stolt över arbetet på IQ – det har varit ett lagarbete. Vi har utmanat oss själva, gått in på nya arenor och utvecklat verksamheten. Långsiktighet är viktigt och jag tror vi bidragit till att färre unga vuxna berusningsdricker och att över hälften av 15-åringar inte dricker alls, säger han.

IQ firade nyligen tio år och en forskarstudie visar att de många projekten under åren varit genomtänkta och effektiva. De tränger ofta förbi mediabruset och når ut och IQ har blivit en röst som hörs i många sammanhang.

Magnus Jägerskog, 38 år idag, stannar till mars nästa år på IQ då han efterträder Karin Bergelv, tillförordnad generalsekreterare för Kattis Ahlström som slutade i somras, i Barnens rätt i Samhället. Bris har ett 70-tal anställda. Årligen har Bris 25 000 stödkontakter med barn och unga.

Vem som ska bli ny vd på IQ är inte klart, en rekryteringsprocess inleds nu.

Annonser