Super på film – bevis mot rattfylla

En 51-årig man som fällts för grovt rattfylleri i tingsrätten, överklagade till hovrätten och friades. Beviset: en film där han på några minuter ”eftersuper” och dricker två hela flaskor vin och tre stora snapsar.

Några ungdomar hade uppfattat att mannen var berusad och följde efter och såg en vinglig körning och larmade polisen. 51-åringen hade 2,83 promille alkohol i blodet när prov senare togs efter att mannen hittats sovande i bilen.

Tingsrätten fällde honom i februari för grovt rattfylleri till två månaders fängelse. Men mannen överklagade och hävdade att han druckit stora mängder alkohol efter att ha kommit hem mot smärta, men före polisen kom högst 20 minuter senare. Att han ändå somnat i bilen förklarar han med att han skulle hämta ett band med avslappningsmusik, men då somnade i bilen, rapporterar Aftonbladet.

Som bevis spelade han in en videofil och lämnade till hovrätten. Där dricker han två flaskor vitt vin och tre supar från obrutna flaskor på mindre än fem minuter.
– Så där, tack för mig, avslutar han och reser sig och stänger av filmkameran.


Göta hovrätt skriver i domen att det är ”mindre sannolikt” att mannen hunnit dricka så mycket och somna i bilen på den korta tiden. Men lägger vikt vid filmen och menar att det inte kan uteslutas att det gått till som mannen uppger.

– Jag tycker att det är en olycklig dom, säger åklagare Olof Danielsson till Aftonbladet.
Han skulle vilja försöka överklaga till högsta domstolen, men efter rådgjort med åklagarmyndighetens experter så väljer man att avstå.

Flera fall av så kallad ”eftersupning” har uppmärksammats senare år. Riksdagsledamöter har motionerat om att förbjuda det. Motorförarnas helnykterhetsförbund (MF), som länge drivit kravet, intervjuade och fick stöd av samtliga riksdagspartier före valet ifjol. Det ska inte vara tillåtet att dricka så i samband med bilkörning, resonerar de.

Men regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S) tvekar idag.
– Nu menar ministern att det inte går med hänvisning till att man i Sverige har ”rätt att gömma bevis” utan att bli straffad för det, säger Göran Sydhage, vd på MHF, till Accent.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser