Ny chef för EU:s drogcenter

D101-EMCDDAlogg2014LISSABON Belgaren Alexis Goosdeel utsågs i torsdags till ny chef för EU:s narkotikaobservatorium EMCDDA. Han efterträder vid årsskiftet nuvarande direktören Wolfgang Götz.

Styrelsen för Europeiska centret för kontroll av narkotika och drogberoende möts denna vecka vid myndighetens huvudkontor i Lissabon. Valet av Goosdeel till ny direktör skedde vid en sluten omröstning där han fick över två tredjedelar av rösterna.

Han ska senare denna månad utfrågas av EU-parlamentet innan han formellt kan utses som ny chef för EMCDDA. Tjänsten gäller fem år i taget.

Alexis Goosdeel, 55 år, som har masterexamen i klinisk psykologi och talar sex språk, kom till Lissabon 1999 som projektledare och han är sedan 2005 enhetschef för Reitox-nätverket som samlar information och håller kontakt med EU-länderna, Norge, kandidatländer och kommissionen.

EMCDDA analyserar, jämför och sprider information om nya droger och behandlingar, och publicerar en statistikrapport varje år om drogutvecklingen i Europa. Nuvarande direktör Wolfgang Götz har lett centret sedan 2005 och slutar vid årsskiftet.

 

Annonser