Full flygpersonal dömd

OSLO Besättningen på Air Baltic hade delat två whiskyflaskor natten före de skulle flyga ett charterplan med hundra norska turister till Kreta. Tre av dem har nu dömts till kortare fängelsestraff.

Den 38-åriga andrepiloten, som erkänt att han druckit alkohol kvällen före, döms till sex månaders fängelse av Nedre Romerike tingsrett. Han riskerar förlora sitt arbete därpå. Han hade 1,35 promille när han lördagsmorgonen 8 augusti fastnade i nykterhetskontrollen på Gardemoens flygplats.

Han sa i rätten sig inte minnas stora delar av kvällen, att långa arbetsdagar och för lite sömn gjort att han inte tänkte över sin berusning. En övervakningsvideo visar att han även köpte en öl på natten klockan 01:49.

Två flygvärdinnor döms till 45 respektive 60 dagars fängelse för att ha druckit mindre än åtta timmar för sitt arbetspass. Båda hade över en promille i blodet. En av dem sade att hon normalt inte dricker alkohol, den andra att hon blivit bjuden, rapporterar VG.

Den 50-årige kaptenen som också deltog i festandet med den lettiska kabinpersonalen på kvällen blir kvar i häktet till en huvudförhandling 17 september. Han anser sig behöva tid för att förbereda sig inför rättegången.

Annonser