Liga gömde sprit i lönnutrymme

Huvudmannen i en liga som smugglat alkohol i specialrustade bilar till Sverige har åtalats och rättegång inleds på fredag i Malmö tingsrätt. Fyra andra har tidigare dömts.

Tullen stoppade i mars i år en skåpbil på Öresundsbron och hittade 1070 liter starköl, 410 liter vin och 970 liter sprit. Delar av den illegalt införda alkoholen – som handlats i Tyskland – hade gömts i ett lönnutrymme i fordonet.

I maj dömde tingsrätten fyra personer för grov smuggling i fallet. Tre fick åtta månaders fängelse och en fyra månader. Men huvudmannen saknades.

– I samband med förhör av de dömda fick vi reda på vem som var ansvarig för och hade betalt smugglingen av den illegala införseln. Vi fick också kännedom om en adress i Polen där man bygger om fordon, och sannolikt byggt lönnutrymmet i den skåpbil som kom Sverige. Där gjordes en husrannsakan och dokument hittades som visade att adressen användes för smuggling till Sverige, säger utredaren, tullinspektör Anders Svensson, i ett pressmeddelande.

Mannen häktades i sin frånvaro och en europeisk arresteringsorder skickades ut. I början av juni greps den misstänkte mannen av polsk polis och fördes till Sverige.

Annonser