Stark film om ”statligt knark”

Det var när ungdomar började dö ute på Värmdö som Patrik Pelosio bestämde sig för att dokumentera det som händer dagens ungdomar. Resultatet blev filmen ”Statlig knark dödar”, som lanserades av Kris, Kriminellas revansch i samhället, i Almedalen i fredags.

– Jag vill  med min ärlighet visa den lilla människas historia. Det här är vad jag sett, säger Patrik Pelosio till Drugnews.


Filmen via Youtube.

Det var i slutet av förra året och början av 2015 som det dog fler ungdomar på kort tid i Värmdö. Patrik har själv tonårsbarn och han började tala med ungdomarna om vilka droger de tog.
De är Subutex (buprenorfin).
– Ungdomarna var övertygade av att det dog i samband med Subutex

Patrik Pelosio funderade på hur ungdomarna  fick tag på det som var ett läkemedel.
– Jag har polare som är gamla heroinister som var med i metadonprogram, och det var ju bra för de fick ett drägligare liv, men det kan ju inte ungar få tag på, säger Pelosio.

Svaret från ungdomarna var att det såldes på gatan och det bara var att gå och köpa. Patrik Pelosio gick till Maria torget och lyckades rätt snabbt på en kontakt som var villig att sälja en del av den dos som hämtats ut från apoteket.

I filmen talar Patrik med en 19-årig kille som bland annat använder subutex. Istället för att äta tabletten löser han upp den och injicerar. Vi får möta honom tillsammans med en tjej som är är gravid och som också injicerar Subutex. När filmen är klart får Patrik veta att killen har dött.

– Jag tycker det är fruktansvärt Jag vill att vi drar i handbromsen och stoppar det här med de privata läkemedelsbolagen som bombar ut de här tabletterna som är narkotika, säger Patrik Pelosio.

Patrik Pelosio är själv inte aktiv i Kris, men hans film presenteras på ett av deras seminarier och organisationen är mycket aktiv i Almedalen med kampanjen ”Statligt knark är fortfarande knark”.

Syns i vimlet i Almedalen. Foto: Johan Örjes
Syns i vimlet i Almedalen. Foto: Johan Örjes

Christer Karlsson, Kris förbundsordförande, anser att kampanjen behövs, trots att den genomförts tidigare och att den mött stark kritik.

– Det är så många fler människor än för några år sedan som dör av Subutex och metadon, många fler än som dör av heroinet, säger Christer Karlsson.

Han ser det som ett problem att forskningen nästan bara är inriktad på läkemedelsassisterade metoder för missbruksbehandling.
– Forskning görs ju bara om det finns stålar att tjäna. Att forska på att folk blir drogfria ger inget klirr i kassan, medan läkemedelsassisterad behandling ger stålar till läkemedelsbolagen, säger Karlsson.

Christer Karlsson upplever också att Kris har fått många positiva reaktioner på sin kampanj, som inte går att undvika för den som varit i Visby under Almedalsveckan.
– Det är kul att folk tycker om vår kampanj, men det folk och politiker uppskattar mest är att de får veta, säger Christer Karlsson.

Annonser