Alkohol till unga på åtta av elva Visbykrogar

Åtta av elva krogar som fick besök av Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, under Almedalsveckan serverade alkohol till underåriga. Det var en försämring jämfört med förra året då fem av 12 serverade alkohol.

– Det är tråkigt att vi får det här resultatet, säger Eric Tegnander, förbundsordförande för UNF, till Drugnews.

Det har blivit en del uppmärksamhet och för testerna och Eric Tegnander fick bland annat diskutera frågan i Aftonbladets morgon-TV .

– Det som är speciellt är att detta sker när det är Almedalen och i centrala Visby där det finns många ungdomar på plats för att del av allt som händer, så ett visst intresse finns det. Men det är svårt att komma igenom bruset,  säger Tegnander.

Erik Tegnader har ännu inte talat med någon från Region Gotland om årets resultat, men upplever att man tidigare år har fått positiva tecken på att frågan tas på allvar av regionen, som är ansvarig för kontrollerna.

– Det är bara synd att det inte gett resultat. Våra tester visar att situationen med alkoholserveringen under Almedalsveckan är ohållbar. Mer behöver göras för att förändra situationen, säger Tegnander.

Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, har genomfört utköpskontroller under Almedalsveckan 2012, 2014 och 2015.  År 2012 serverades underåriga alkohol på samtliga åtta besökta krogar. I årets tester bröt åtta av elva Visbykrogar mot alkohollagen och sålde alkohol till minderåriga. Endast fyra frågade om legitimation varav en minderårig blev insläppt trots att legitimationen visade att personen var under arton år.

– Nu när Sveriges beslutsfattare är samlade i Visby behöver de agera så att alkohollagen följs. Tillsynen måste ha verktyg och resurser. Det gäller både nu på Gotland och i hela Sverige. Det är inte UNF som ska stå för tillsynen av krogar, säger Eric Tegnander.

Annonser