Alkoholkontroll på Systemets mingel

|UPPD| Många fler tillfälliga alkoholtillstånd i år under Almedalsveckan. Därför gör myndigheter även fler serveringskontroller – i tisdags även på Systembolagets mingel i landshövdingens trädgård i Visby.

På eftermiddagen bröts gemytet bland de många gästerna i trädgården – som serverades Systembolagets både starkare och alkoholfria drycker – när polis och alkoholhandläggare från kommun och länsstyrelse oanmälda gjorde tillsynsbesök.

Ifjol serverades en minderårig flicka en öl på Systembolagets traditionella mingel i Almedalen. Detaljhandelsmonolet gjorde en pudel och beklagade fadäsen.

Men i år sköttes ålderskontrollen och alkoholgranskarna var nöjda.
– Det ser bra ut. Vi försöker besöka så många mingel vi kan och har hunnit med ett trettiotal sedan i söndags. Vi kollar att det finns alkoholfria alternativ, inte bara läsk och vatten, att det serveras mat och att inte berusningsgraden är hög, säger Therese Stenbeck, alkoholhandläggare på Region Gotland, till Drugnews.

Det var egentligen formellt cateringfirman som ansvarade för serveringen vid Systemets arrangemang. Flera gäster undrade vad som hänt, men ledningen lugnade.

– Det är inte genant. Bra att de sköter tillsynen och jag är stolt över att vi kan visa upp att serveringen fungerar, säger presschefen Lennart Agén.

I år har antalet tillfälligt tillstånd att servera alkohol ökat 25 procent till ungefär 110 tillstånd under politikerveckan i Visby. I sommar finns dessutom cirka 220 permanenta serveringstillstånd.

– Vi räknar med göra ett 50-tal kontroller under Almedalsveckan och arbetar i två grupper för att hinna med, säger Therese Stenbeck, alkoholhandläggare på Region Gotland.

Kontrollanterna hittar mindre fel i nära vart annat, var tredje mingel. Det kan vara avsaknad av mat, att den inte är tillredd eller tillräckliga alkoholfria alternativ, uppger Gotlands Allehanda. För slutna sällskap räcker inte heller med bara lista och serveringen får inte bli ett reklamställe för ett visst märke.

Polismannen Daniel Åhlén som är med tycker ändå att de flesta besökare vid mingel inte dricker särskilt mycket, utan mest är där för att arbeta.
– Det är mest i förebyggande syfte vi kommer. Kontroll är ofta bättre än förtroende, säger han till Drugnews.

Men en undersökning som Novus gjort om allmänhetens syn på Almedalsveckan visar att nära hälften anser att det är ett alkoholstimmigt jippo utan tyngd och att sex av tio svenskar tror att politiker dricker mer alkohol där än övriga arbetsveckor.

Studiens beställare IQ (som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol) tror inte att den bilden riktigt stämmer längre.

– Jag tycker att alkoholen står mindre i fokus i Almedalen idag jämfört med för fem år sedan, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Andra menar att det är viktigt att fortsätta etablera politikerveckan som en arbetsplats och få fler att utmana alkoholnormen. Alkoholfria mingel har ökat, mindre rosé syns, och den alkoholfria Almedalsdrinken lanseras hårt i både mötesplatsen Soberian och på fler ställen.

Annonser