500 greps i polisräder i Europa

HAAG Över 500 personer har gripits och 2,8 ton kokain och 110 kilo heroin togs i beslag polisräder runt Europa under 4 maj till 24 juni, meddelar Europol.

I operation Blue Amber deltog under perioden alla EU-länder och andra länder i Europa och Colombia i Latinamerika i en internationell aktion mot organiserad kriminalitet och storskalig narkotikahantering.

Tillslag gjordes på 260 olika platser och förutom kokain och heroin beslagtogs bl a 246 kilo efedrin, 390 fordon, 1,3 ton metaller. Även människosmugglare greps och ett ”säkerhetshus” för migranter upptäcktes i Ungern, enligt Europol.

Insatserna visar att stora mängder droger smugglas i containers och mindre mängder med kokainkurirer via flyg från Sydamerikan till Europa och paket med heroin sänds från Afghanistan och Pakistan till Västeuropa.

Europols chef Rob Wainwright
Rob Wainwright

Åter har vi sett att framgångsrikt internationellt samarbete kan ha en stor inverkan på den organiserade brottsligheten. Utfallet i denna operation, med över 500 gripanden, är en påminnelse om att brottslingar inte ska känna sig trygga någonstans, säger Europol-chefen Rob Wainwright i ett uttalande.

Vid en liknande Europol-ledd räd i september ifjol greps över ett tusen misstänkta och stora mängder droger beslagtogs.

Annonser